KrF fikk SSB-tvang vraket: Eiendomsskatt-retrett refses

Alle kommuner skulle tvinges til å bruke SSB-tall for å beregne eiendomsskatt, men KrF fikk planen vraket i budsjettforliket. Boligtopper reagerer kraftig.

GA ETTER: FrPs Helge Andre Njåstad (venstre) sier han lever greit med eiendomsskatte-kravet til KrF og Kjell Ingolf Ropstad. Dermed vrakes regjeringens plan om å tvinge kommuner til å bruke SSB-tall for å regne ut hvor mye du skal betale i eiendomsskatt

Foto: Ørn E. Borgen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

– Dette er vi sterkt imot, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes landsforbund til E24.

– For KrF står lokaldemokratiet og selvstyreretten sterkt, svarer KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

I det opprinnelige budsjettforslaget for 2019 ble den maksimale skattesatsen på eiendom skrelt fra syv til fem promille.

I tillegg ville regjeringen endre reglene for hvordan kommunene fastsetter verdien på boligen din – en viktig komponent i utmålingen av eiendomsskatten.

I dag kan kommuner hyre inn takstmenn og gjøre egne verdiberegninger, noe mange også velger å gjøre. E24 har tidligere skrevet om hvordan flere kommuner anklages for å pumpe opp boligverdiene, for slik å dra inn mer i eiendomsskatt.

Les også

350-kronersgrensen fjernes fra 2020

Frp-Njåstad: Går rett vei

Samtidig viser en E24-gjennomgang at en rekke kommuner bruker utdaterte satser som trolig verdsetter boligene for lavt.

Alt dette skulle det bli slutt på, for regjeringen ville tvinge kommunene til å bruke beregninger fra sentralt hold – boligverdier fra SSB, de samme som brukes når Skatteetaten beregner formuesskatt.

REAGERER STERKT: Generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne.

Foto: Huseierne

Men i budsjettavtalen med KrF gjøres retrett.

– Bakgrunnen er jo forhandlingene, hvor dette var et ønske fra KrF, sier Helge André Njåstad, Frps finanspolitiske talsmann, til E24.

– Vi lever greit med dette. Det viktigste for oss var å få ned skattepromillen. Mange kommuner har også takster som er lavere enn boligverdiene til SSB, sier Njåstad.

– Interessekonflikt

– Men i andre tilfeller gir vel valgfriheten kommunene en mulighet for å holde eiendomsskatten høyere?

– Ja, enkelte plasser kan kommunene fortsatt sette opp eiendomsskatten. Men selv om vi nå ikke går like langt som vi ønsker, så er vi på rett vei, sier Frp-toppen.

Men boligtopper mener budsjettsforlikets snuoperasjon er et stort skritt i feil retning.

– Det er veldig uheldig at regjeringen går fra sitt opprinnelige forslag om at alle kommuner skal bruke samme beregningsgrunnlag, sier NEF-direktør Carl O. Geving til E24.

– Det betyr at regjeringen viderefører dagens konfliktfylte ordning med valgfri taksering av eiendomsskatten, fortsetter Geving.

Han mener ordningen også gir en uheldig interessekonflikt, ettersom kommunene har en økonomisk interesse i at boligverdiene settes høyere.

– Urimelige utslag

– Ved lokale takster blir resultatet ofte mer tilfeldig, og vi vet at flere klager på takster som kommunen selv fastsetter, enn der kommunen har valgt å legge til grunn skatteetatens formuesgrunnlag, sier Geving, som mener sistnevnte fremtår som en mer objektiv markedsvurdering.

Huseiernes generalsekretær har selv Høyre-bakgrunn og er tidligere moderniseringsminister. Han mener en tvungen overgang til SSBs boligverdier ville sikret samkjøring mellom kommunene – og hindret sprikende utslag i skatteutmålingene.

– Vår erfaring gjennom medlemmers klager er at nettopp kommunenes egen skjønnsmessige taksering får urimelige utslag for enkelte boligeiere, sier Meyer.

– Hva en bolig er verdt er ikke noe som ligger til kommunens skjønn. Det er hvordan den skattlegges som skal være en del av kommunens skjønn, mener han.

Les også

Budsjettavtalen får klima-refs

Ropstad vil ikke tvinge

SSB-tvang ville også spart mye penger, mener Meyer, som fremholder at takseringene er et unødvendig kostnadssluk for kommunene i all tid beregningene fra SSB og Skatteetaten ligger klare.

Ifølge Huseierne brukes egne takseringer av rundt én av tre kommuner med eiendomsskatt på bolig.

Ropstad i KrF mener det finnes gode grunner til å la kommunene beholde valgfriheten.

– Vi mener det er viktig at kommunene for eksempel kan legge til rette for lavere eiendomsskatt i utkanten av kommunen enn i sentrum. Jeg regner med at de fleste vil velge boligverdier fra SSB fremover, men det er viktig at de ikke tvinges over nå, og valgfriheten er viktig for oss.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendomsskatt

Flere artikler

  1. Frp krever at regjeringen fjerner smutthull i eiendomsskatten

  2. Statsbudsjettet: Her får boligeiere tusener i skattelette

  3. Frp går inn for å fjerne all eiendomsskatt i 2024

  4. Regjeringen tvinger 101 kommuner til kutt: Her skrelles eiendomsskatten mest

  5. Betalt innhold

    Siv Jensens kjempeseier kan gi deg høyere eiendomsskatt