Dette skjer denne uken: Fed, Fed og atter Fed

Det bugner ikke over av hendelser på finanskalenderen denne uken, men det viktigste er viktig nok.

BESLUTTER: Sentralbanksjef Jerome Powell kommer med Federal Reserves rentebeslutning klokken 20 norsk tid onsdag.

Foto: Mark Wilson AFP
  • David Bach
Publisert:,

Det er den siste uken før jul, og USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) skal avgjøre størrelsen på årets nyttårsraketter.

Onsdag samles styremedlemmene i Fed, og på kvelden vil Jerome Powell komme med en rentebeslutning som inntil for noen uker siden fremsto som en helt åpenbar heving.

Dette er ukens desidert viktigste hendelse, mener Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum.

– Fed har vært på autopilot frem til de skulle normalisere renten, men svekkelsen i makrotallene i USA og uroen på børsene, samt noen taler fra de andre, mer «duete» medlemmene av Fed, indikerer at det ikke er så åpenbart hva som vil skje likevel, sier Jullum.

Dot plots

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank

Foto: Danske Bank

Det råder større usikkerhet om hva Fed kommer med nå enn for tre måneder siden, påpeker Jullum, som sier at en økning i desember langt på vei var «ferdig snakket».

– Nå er usikkerheten større. Vi tror det kommer en økning, men det blir interessant å se hvilke signaler Fed gir for 2019 og 2020. I sine såkalte «dot plots» har medlemmene signalisert tre økninger og én i 2020, hvor de ender på 3,25 prosent i 2019 og 3,50 prosent i 2020.

– Det er der usikkerheten ligger, hvorvidt det kommer signaler på at tempoet sakker farten fremover og at toppnivået blir lavere enn tidligere signalisert, legger Jullum til.

Leif Rune Rein i Nordea tar opp det samme i bankens morgenrapport mandag.

– Sentralbanken har allerede justert til en mer forsiktig kommunikasjon, og markedet venter ikke mange rentehevninger fra FED fremover. Dermed har sentralbanken «mulighet» til å overraske, og kanskje særlig på nedsiden.

Boligmarkedsindiktaor

Usikkerheten i USA gjør at også boligmarkedsindeksen, NAHB, trekkes frem av Jullum som en av ukens hendelser.

– NAHB er som PMI for boligbyggere, og vanligvis ikke så viktig, men her har det vært betydelig nedgang av salget av boliger i USA, i frykt for at rentene skulle kvele markedet for boliger, sier han.

– Så den indeksen blir mye viktigere enn ellers, og vi venter en liten stabilisering. Det er fortsatt sånn at boliginvesteringen er lav i forhold til BNP, og betjeningsgraden er relativt god. Ser du tegn til stabilisering i boligmarkedsindikatoren i USA så er det tegn til at det går litt bedre, som med jobless claims, som vi så i forrige uke.

– Hovedsynet vårt er at vi nok har sett toppen, men at det ikke blir nedgang før 2020. Men vi vil jo gjerne få se det bekreftet i data.

Sverige-rente

Ifo-indeksen i Tyskland på tirsdag vil også få litt oppmerksomhet, mener Jullum.

– Ifo-indeksen har så langt i 2018 vist det samme fallet som PMI-ene, og da blir vi og markedet litt usikre. Her er det usikkerhet knyttet til global økonomi med tanke på situasjonen i Europa, og den blir helt avgjørende for når ECB kommer til å sette opp renten for første gang.

Dessuten kommer det ledighetstall fra NAV (fredag) og rentemøte i Japan (torsdag) som små drops i løpet av uken.

I tillegg skal Sveriges Riksbank komme med rentebeslutning torsdag.

– Der er det også stor usikkerhet nå. Signalene har vært at det kommer i desember eller februar, og retorikken har vært at de hadde mest lyst til å heve i desember og komme i gang med normaliseringen så fort som mulig.

– Men tallene har skuffet i Sverige, så usikkerheten har økt igjen. Vi holder en knapp på at de setter opp renten i desember, men våre kolleger i Stockholm er betydelig mer pessimistisk for nyåret, sier Jullum.

Flere artikler

  1. Den amerikanske sentralbanken hever renten for fjerde gang i år

  2. Sverige kvitter seg med minusrente etter fem år

  3. Kalles «haukene i nord»: – Skiller seg fra resten av verden

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette skjer denne uken: Rentemøte i Norges Bank og nøkkeltall fra hele verden

  6. – Alt annet enn renteheving vil være en ekstrem overraskelse