Strateg tror Olsen vil utløse kronerally: – Her kan det skje store ting

Nordea-strateg Joachim Bernhardsen tror Norges Bank vil ta valutamarkedet på sengen.

KAN STYRKE SEG: Valutaekspert mener den norske kronen kan komme til å styrke seg i forbindelse med torsdagens rentebeslutning fra Norges Bank.
Publisert:

– Jeg tror vi vil se en betydelig kronestyrking på rentebeslutningen, om Norges Bank gjør det vi tror de vil gjøre.

Det sier rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24 i forkant av torsdagens rentebeslutning fra Norges Bank.

– Vi tror Norges Bank vil legge frem en aggressiv rentebane, som vil være på den aggressive siden av markedets forventninger. Det prises inn lite usikkerhet og bevegelse i valutamarkedet over møtet. Det er vi uenige i, sier han.

Vi dekker rentebeslutningen fra Norges Bank klokken 10 og den påfølgende pressekonferansen en halvtime senere. Få siste nytt og reaksjoner først på E24.

Juni-sannsynlighet

Makroteamet i Nordea venter at sentralbanken vil riste kraftig i sin forventning om sine forventninger til styringsrenten fremover, den såkalte rentebanen.

** Norges Bank varslet i desember i fjor at første renteheving ville komme i desember i år.

** Prognosemakerne i Nordea at sentralbanken torsdag vil avsløre en renteheving i september. Og ikke bare det: Nordea venter også at sentralbanken vil legge inn en sannsynlighet på rundt 50 prosent for en heving så tidlig som i juni.

** Prognosemakerne i DNB Markets venter til sammenligning at Norges Bank opprettholder forventningen den hadde i desember i fjor, men legger inn 50 prosent sannsynlighet for renteheving i september.

Les også

Senker inflasjonsmålet til Norges Bank

– Du tror med andre ord at valutamarkedet blir tatt på sengen på torsdag, Bernhardsen?

– Ja, det tror jeg. Her kan det skje store ting.

– Det er vanskelig å vedde på hvor mange øre kronen kan gå mot euro, men den kan fort gå lavt på 9.40-tallet, sier Bernhardsen.

Dermed ser strategen en risiko for at kronen kan gå om lag 16 øre sterkere enn kursen var onsdag formiddag, da en euro kostet 9,56 kroner.

SPÅR ACTION: Rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror ikke på en begivenhetsløs rentebeslutning torsdag.

Venter mindre utslag

Det er en bred forventning hos analytikerstanden at Norges Bank torsdag vil annonsere at sin tidligere forventning om en desember-heving nå flyttes frem til september.

Det vil i så fall ikke gi seg utslag i dramatiske kronerykk, mener valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Han mener blant annet at de siste ukers utvikling i kronekursen, der den har gått en del sterkere, bidrar til å sette et gulv på hvor mye den kan gå på torsdag.

FØLGER RENTEBESLUTNINGEN: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets

– Vi har fått med oss en del øre ned i kroner mot euro nå. For to uker siden så vi også en betydelig reprising i rentene, og en september-heving er nå om lag 100 prosent priset inn, sier han, og legger til:

– Markedet forventer en «haukete» beskjed, det er helt klart.

Uinteressant krone?

Det er imidlertid én ting som gjør at Bernhardsen ikke er skråsikker på større valutabevegelser torsdag, og det er at valutamarkedet har virket å være lite interessert i den norske kronen.

Les også

Sjeføkonom spår raskere renteløft fra Norges Bank

– Interessen er ganske laber. Da Norges Bank kom med sin forventning om en heving i desember i år, var det en ganske haukete beskjed. Men det skjedde nesten ingenting i valutamarkedet, og det ble fort glemt. Det gjør meg mer usikker på hvor mye markedet kommer til å reagere nå; det virker ikke som om det bryr seg så mye om Norges Bank – ennå, sier han, og forklarer:

– Tidspunktet for første heving er kommet betydelig nærmere, og vi begynner å nærme oss en horisont der valutamarkedet kan ta det innover seg. Men det kan fort være litt for tidlig til at vi ser kronen går trendmessig sterkere over tid.

Les også

Sterkere kjerneinflasjon enn ventet

Les også

Økonom om Norges Banks regionale nettverk:– Nærmer seg tre prosent vekst

Les også

Venter første renteheving på syv år: – En god ting

Publisert: