Nordea spår syv rentehevinger de neste årene: – Som nasjon bør vi juble

Makroteamet i Nordea Markets spår hele syv rentehevinger de neste årene.

OPTIMISTER: Sjefanalytiker Erik Bruce (t.h) og Kjetil Olsen sjeføkonom i Nordea presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Her fra en tidligere anledning.
Publisert:

Norsk økonomi har kommet seg tilbake på føttene etter oljenedturen, og ved det neste rentemøtet i september blir styringsrenten trolig satt opp for første gang siden 2011.

Det er godt nytt, fastslår sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea i siste utgave av rapporten om de økonomiske utsiktene.

– Mange er urolige for om norsk økonomi tåler høyere rente. Men da er det viktig å huske hvorfor Norges Bank hever renten. Renta går opp fordi det går bra i norsk økonomi. Som nasjon bør vi juble, skriver Olsen i rapporten.

Der tegnes det et bilde av en økonomi der temperaturen er på vei opp.

Stigende oljeinvesteringer, fallende arbeidsledighet, boliginvesteringer som er nær bunnen og høyere lønnsvekst er blant bankens argumenter for at rentene skal opp – og raskere enn det Norges Bank selv har varslet.

Les også

Kommentar: Svak krone kan gi doblet rente innen årsslutt

Spår syv rentehevinger

– Vårt bilde av norsk økonomi er vel så sterkt som Norges Banks. Vekstanslaget for neste år er høyere. Vi har også problemer å forstå hvorfor arbeidsledigheten snart skal bunne ut slik Norges Bank anslår, skriver sjefanalytiker Erik Bruce.

Nordea tror at rentehevingen i september etterfølges av tre nye hevinger både i 2019 og 2020.

Skulle banken få rett går styringsrenten fra dagens rekordlave 0,5 prosent til 2,25 prosent ved utgangen av 2020.

Det siste signalet fra Norges Bank var at styringsrenten vil komme opp i 2 prosent ved utgangen av 2021.

– 2019 kan bli et gullår

Les også

Eksperter: Kronesjokk kan gi to rentehopp i år

Ifølge Olsen utsiktene for norsk økonomi «svært gode», gitt at den internasjonale handelskonflikten ikke eskalerer.

– Oljeinvesteringene snur fra en flat utvikling til kraftig vekst med alle ringvirkninger det gir. Med et boligmarked som har snudd vil trolig boligbyggingen i tillegg stoppe å falle, skriver sjeføkonomen.

– Nær alle piler peker dermed opp. 2019 kan komme til å bli et gullår. Dermed tåler norsk økonomi en moderat oppgang i renten, mener Olsen.

I Nordeas prognoser stiger veksten i fastlandsøkonomien til 2,7 prosent neste år fra 2,4 prosent i år, før veksten avtar til 2,5 prosent i 2020.

Ledigheten vil ifølge anslagene gå fra 3,8 prosent i år til 3,2 prosent neste år. før den faller til 2,8 prosent i 2020.

Publisert:
Gå til e24.no