Finansgigant spår flere år med lave renter i Norge
Oppgangen i norsk økonomi er på hell, og Norges Bank vil holde rentene uendret i to til tre år, tror Pimco.
– Mitt syn er ikke helt ulikt det markedet priser inn. Jeg venter at styringsrenten blir liggende uendret i overskuelig fremtid, sier Peder Beck-Friis til E24.
Porteføljeforvalteren i investeringsgiganten Pimco holder til i London, og følger særlig med på utviklingen i Europa og Norden.
I Norges Bank er det duket for en ny rentebeslutning torsdag, og økonomene venter at renten blir liggende uendret på 1,50 prosent.
Sentralbanken har satt styringsrenten opp fire ganger siden høsten 2018, sist gang i september i fjor.
Skal sette renten for første gang: – Ser med litt nye øyne
Ser uendret rente i flere år
Sentralbanksjef Øystein Olsen ga beskjed om renten trolig blir liggende uendret «den nærmeste tiden», ved forrige rentemøte i desember.
Prognosen for renten fremover, den såkalte rentebanen, viste at Norges Bank holdt døren åpen for en renteheving i år.
Beck-Friis tror på en lengre periode med rente på dagens nivå.
– Over det neste året vil rentebanen være flat. Skulle jeg gjette vil renten være uendret i to-tre år, sier han.
Pimco-forvalteren får følge av flere norske økonomer.
Handelsbanken tror styringsrenten blir liggende på 1,5 prosent ut 2022, ifølge et notat. Nordea venter på sin side uendret rente gjennom 2020.
«Rentebanen fra desember signaliserte om lag 40 prosent sannsynlighet for en renteheving mot slutten av 2020», skriver Nordea i en morgenrapport
«Men sterkere krone og noe svakere nyheter fra norsk økonomi gjør at vi tror banken nå ville vært mer forsiktige, selv om de neppe vil gi noen nye signaler om dette på ukens møte», vurderer Nordea.
Bankene har den største rentemarginen på minst ti år
– Norsk økonomi bremser
Pimco-forvalteren peker på et takskifte i norsk økonomi, etter at pilene har pekt oppover de siste årene.
– Norsk økonomi bremser, som resten av verden. Forskjellen er at vekstbremsen i Norge er mindre og kommer senere. Årsaken er trolig at norsk industrisektor er liten, sier Beck-Friis.
Året da kronemysteriet oppsto: Dette lærte vi om den norske kronen i 2019
Flere økonomiske statistikker gir nå et tydelig signal om at oppgangen er på hell.
- SSB har meldt om dempet optimisme i industrien, mens bedrifter i alle deler av næringslivet meldte om svakere vekst på slutten av 2019, ifølge Norges Bank.
- Vi har handlet mindre i butikkene, store vei- og jernbaneutbygginger har blitt utsatt og bedriftene har gjort færre nyansettelser enn tidligere, ifølge sentralbankens undersøkelse.
- Samtidig ligger veksten i oljeinvesteringene an til å bremse i år.
Ser lyspunkter
Industrien internasjonalt har vært i bratt fall, spesielt i Tyskland.
Verdensøkonomien har vært gjennom det svakeste året siden finanskrisen, blant annet på grunn av nedgang i handel og investeringer, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).
Synet til Pimco er at det vil gå bedre i global økonomi i år.
Sentralbankenes rentekutt, blant annet i USA, handelsavtale mellom USA og Kina, lavere risiko for brexit-kaos og enkelte lyspunkt i global industri, er noen av årsakene.
– Vår vurdering er en gradvis bedring i global økonomi i 2020, spesielt i andre halvår. Det burde støtte veksten i små økonomier, sier Beck-Friis.
Han tror bedre tider internasjonalt også vil hjelpe norsk økonomi.
– Jeg tror det er sannsynlig at første kvartal blir svakt. Vi venter en bedring i andre halvår ettersom norsk økonomi drar nytte av en bedring i industrien.