Siv Jensen er klar for sitt første møte med Stortinget

En resolutt og selvsikker Siv Jensen er klar for sitt første statsbudsjett.

PÅ TRAPPEN: Finansminister Siv Jensen (Frp) legger fredag frem regjeringens forslag til tilleggsproposisjon for statsbudsjettet 2014. Her fra huset der hun bor i Oslo fredag morgen.

Thomas Solberg
  • Jo Andre Aakvik
  • Line Midtsjø
  • Thomas Solberg
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Rett før 06.30 fredag morgen forlot Siv Jensen eneboligen sin på Ekeberg i Oslo for å dra til Finansdepartementet. Her skal hun gjøre de siste forberedelser før hun klokken 10.00 presenterer sitt første stasbudsjett som landets finansminister.

- Jeg er litt nervøs, men det er lov, innrømmet Jensen, før hun fortsatte:

- Vi har bare hatt tre uker på oss, og det betyr at neste års budsjett vil ha et klart rødgrønt preg. De etterlot seg en betydelig mengde ubetalte regninger, sier finansministeren.

16. oktober fikk Jensen overlevert nøklene til sitt nye kontor fra Sigbjørn Johnsen. Siden den gang har det blitt jobbet på spreng med å presentere et revidert forslag til statsbudsjett for de blåblå-partiene.

- Vi har ikke hatt lang tid på oss. I realiteten har vi bare hatt en uke å gjøre de faktiske endringene. Det er ikke lang tid, men vi har gjort vårt beste, sier Jensen til pressekorpset som har møtt opp utenfor huset hennes.

- Et ansvarlig budsjett

En måneds tid etter at Sigbjørn Johnsen presenterte sitt siste statsbudsjett som finansminister, tar Siv Jensen stafettpinnen videre. Og formulerer seg omtrent som sin forgjenger.

- Det er et ansvarlig og godt budsjett, men dere vil se en annen måte å tenke på, og det er det velgerne har bedt om, sier hun i det hun går mot den svarte regjeringsbilen som skal kjøre henne til kontoret i Akersgaten.

Hun kom likevel med et motstikk mot det hun oppfattet som en pek fra den forrige regjeringen til henne selv og regjeringspartner Høyre.

-Det har vært mange snubletråder å rydde opp i, men det får vi komme tilbake til klokken 10.00, sier hun.

KrF og Venstres kampsaker

Dersom budsjettet skal bli en realitet må det gjennom Stortinget. Der sitter Venstre og KrF og følger saken med argus øyne.

Det er mange potensielle konflikter og snubletråder for den blåblåregjeringen.

For Krf har en lang smørbrødliste av saker de vil kjempe for, som bistand holder til 1 prosent av statsbudsjettet, pressestøtten opprettholdes, landbruket ikke svekket og at ektefeller får beholde skatteklasse 2-reglen.

Sistnevnte koster Siv Jensen en milliard kroner i året, dersom hun reverserer forrige regjerings forslag om å stryke skatteendringen.

BAKGRUNN: Dette krever KrF og Venstre av Sivs budsjett

Smørbrødlisten fra Venstre er også lang.

Det er ingen hemmelighet at Venstre prioriterer under vignettene klima, kunnskap, verdiskapning og kampen mot fattigdom.

- Vi ønsker et grønt skatteskifte, en økt satsning på kollektivtransport og jernbane, økte midler til forskningen, og da spesielt næringsrettet forskning. Vi ønsker også et skikkelig lærerløft. Der har jo den nye regjeringen kommet med en lekkasje vi er fornøyd med, men der de vil plusse på med 300 millioner kroner har vi alternativt satt av 550 millioner, sier Terje Brevik til E24.

Han er Venstres finanspolitiske talsmann og nestleder.

Kort oppsummert er det altså bønder, journalister, ektefeller, togpendlere, kommunenorge, forskning, klima, og bistand som skal få sitt, når samarbeidspartiene skal se på forslaget fra Jensen, Solberg & Co.

Så får vi se hva som skjer når Jensen legger frem budsjettet klokken 10.

Følg alt som skjer via E24s direktestudio.

- Dere vil se en annen måte å tenke på, og det er det velgerne har bedt om, sier Jensen.

LES MER:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette krever KrF og Venstreav Sivs budsjett

  2. Studentene får bare 345 kroner mer å rutte med i måneden

  3. Lover å ikke legge snubletråder

  4. Annonsørinnhold

  5. – Har vært mer krevende enn det pleier

  6. 11 måneders studiestøtte ikkehøyest på KrFs agenda