Åpner for grensekontroll innad i Schengen-området

Kraftig vekst i ulovlig innvandring til Schengen-landene presser frem endringer i reglene.

LITE KONTROLL MED YTTERGRENSEN: Ulovlig innvandring til Schengen-området vokser. Her er grensegjerdet i Melilla, en spansk eksklave i Nord-Afrika.
Publisert:

EU-politikerne i Brussel raser mot at statsrådene fra medlemslandene i EU før helgen besluttet å gjeninnføre adgangen til å kontrollere egne grenser.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Beslutningen kommer etter en sterk økning i ulovlig innvandring til Schengen-området. Bare de registrerte ulovlige grensepasseringene økte med 35 prosent i 2011.

Det var registrert 141.000 ulovlige grensepasseringer inn til Schengen-området i 2011, en økning fra 104.000 året før.

Hovedårsaken opplyses å være krysninger over Middelhavet fra Nord-Afrika, som følge av urolighetene i forbindelse med «Den arabiske våren».

Manglende gresk kontroll

Men også over grensen mellom Hellas og Tyrkia gir hodebry. I 2011 ble det registrert 55.000 ulovlige grensepasseringer inn til Hellas. Kaos og fattigdom gjør at anslagene over mengden innvandrere fra land som Afghanistan, Pakistan og Somalia bare vil øke fremover.

Det er Tyskland og Frankrike som har presset på for å få muligheten til å gjeninnføre kontroll med egne grenser.

SKEPTISK: Tidligere president Nicolas Sarkozy truet med å avslutte Frankrikes medlemsskap i Schengen-samarbeidet.

Daily Mail rapporterte i april at daværende president i Frankrike, Nicolas Sarkozy, truet med å bryte ut av hele Schengen-samarbeidet. Sarkozy mente Hellas ikke gjorde nok for å kontrollere grensen mot Tyrkia, og at asylsøkere strømmet inn over grensen og videre til Frankrike.

- Det er 120 kilometer med grense mellom Hellas og Tyrkia som er ubevoktet, sa Sarkozy ifølge Daily Mail.

- Jeg er i min fulle rett når jeg reagerer på dette. Jeg gir ett års frist på å endre denne praksisen, hvis ikke vil vi avslutte vårt medlemsskap i Schengen-samarbeidet.

Tar tilbake retten

Nå har altså innenriksministrene i EU-landene enstemmig vedtatt å ta tilbake retten til å kontrollere egne grenser.

Under de nye reglene kan de enkelte Schengen-statene innføre grensekontroll i seks måneder, med muligheten for ytterligere seks måneders forlengelse, når «kontroll med Schengen-områdets yttergrense ikke lenger er sikker grunnet ekstraordinære situasjoner».

Frankrikes nye innenriksminister Manuel Valls sier til AFP at han støtter forslaget fordi det gir landene en mulighet til å håndtere alvorlige situasjoner som kunne oppstå, for eksempel en massestrøm av flyktninger skulle situasjonen i Syria forverre seg ytterligere.

Den østerrikske statsråden Johanna Miki-Leitner sier at «situasjonen på den gresk-tyrkiske grensen viser at vi trenger veldig klare mekanismer for handling i Schengen-området».

EU misfornøyd

I EU-byråkratiet i Brussel, og i EU-parlamentet, var reaksjonene imidlertid svært negative.

- Fri bevegelse innenfor området uten interne grenser er et grunnleggende element i EU, en av de mest elementære fordelene, sier president Martin Schultz i EU-parlamentet til AFP.

- Jeg er skuffet over mangelen på europeisk ambisjon blant medlemslandene, sier innenrikskommisjonær i EU-kommisjonen Cecilia Malmström til AFP.

Malmström har gjentatte ganger argumentert for at Schengen-samarbeide ikke er laget for å kontrollere innvandring, men for å lette bevegelsesfriheten.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no