Maliki lover å gi ISIL motstand i Samarra

Iraks statsminister Nuri al-Maliki har gitt offiserer i byen Samarra beskjed om at forsterkninger er på vei for å bidra i kampen mot ytterliggående sunnimuslimske opprørere.

TIL KAMP: De irakiske myndighetene flytter frivillinge nærmere fronten. Disse skal støtte sikkerhetsstyrkene i kampene mot islamistiske opprørere.

Thaier Al-sudani
  • NTB
Publisert:

– Samarra vil ikke bli den siste forsvarslinjen, men et samlingspunkt og en startrampe, sa Maliki da han talte til offiserer i byen, som ligger bare 10 mil nord for Bagdad.

– I løpet av de neste timene vil alle de frivillige ankomme for å støtte sikkerhetsstyrkene i krigen mot gjengene i ISIL. Dette er begynnelsen på slutten for dem, lovet Maliki.

MANER TIL STRID: Den irakiske statsministeren Nouri al-Maliki.

ISIL står for Den islamske staten i Irak og Levanten. Gruppa har denne uken inntatt store områder nord og vest i Irak.

Malikis uttalelser ble lørdag sendt på irakisk fjernsyn. Han reiste til Samarra dagen før.

Erkefiender kan samarbeide

Tidligere lørdag kom det meldinger om at Iran vurderer å samarbeidet med USA om sikkerheten i Irak.

– Vi bør alle konfrontere terrorgrupper, både i handling og ord, sa Irans president Hassan Rouhani under en direktesendt pressekonferanse i Tyrkias hovedstad Ankara lørdag.

På spørsmål om Iran vil samarbeide med sin gamle erkefiende USA for å stanse framgangen til de ytterliggående sunnimuslimske opprørerne i Irak, svarte han:

– Vi kan tenke på det hvis vi ser at USA begynner å konfrontere terrorgrupper i Irak og andre steder.

Rouhani fastslo på pressekonferansen at Iran er rede til å hjelpe Irak innenfor rammene av folkeretten hvis Irak ber om det. Men en slik forespørsel har så langt ikke kommet, ifølge presidenten.

Han sa også at Iran vil iverksette et sterkt forsvar av sine grenser hvis de blir truet av terrorister.

Iran, som styres av et sjiamuslimsk prestestyre, har nære bånd til regjeringen i Bagdad, og det blir spekulert på om Iran allerede har sendt spesialsoldater til Irak i kampen mot de sunnimuslimske opprørerne i ISIL.

Under pressekonferansen sa Rouhani også at han tror det er mulig å komme fram til en internasjonal avtale om landets atomprogram innen fristen 20. juli. Spørsmålene som gjenstår, bør løses med velvilje og fleksibilitet, framholdt han.

Les også:

Irak-krisen sender oljeprisen til værs: USA og OPEC kan dempe fremtidige sjokkDNO: - Vi er ikke berørt av Irak-uroligheteneSlik kan kampene i Irak ramme oljemarkedet

Flere artikler

  1. Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL

  2. – Irak vil tillate amerikanske luftangrep

  3. Irak ber USA gå til luftangrep mot ISIL-krigerne

  4. Annonsørinnhold

  5. ISIL har erklært egen islamistisk stat

  6. Irak på vei mot full oppløsning