Varoufakis i natt: – Et mirakel at Hellas klarte å betale IMF

Nå sier den greske finansministeren at en avtale med kreditorlandene er nær.

KRYSSER FINGRENE: Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem (t.h.) krysser fingrene under en samtale sin greske kollega Yanis Varoufakis (t.v.) under eurosonens finansministermøte sist mandag. Varoufakis sier nå at det var et mirakel at den greske staten klarte å betale forfallet til IMF dagen etter.

Virginia Mayo
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

I et flere timer langt intervju med den greske fjernsynskanalen Star TV i natt sier den greske finansministeren Yani Varoufakis at Hellas er nær en avtale med sine kreditorland.

Den greske Syriza-ledede regjeringen har siden valgseieren i januar kontinuerlig forhandlet med EU og IMF om å få løst ut de siste drøyt syv milliarder euroene fra krisepakken på i alt 240 milliarder euro.

– Vi er svært nær en avtale, sa finansminister Varoufakis i intervjuet i natt, ifølge Bloomberg.

– Det er et spørsmål om en uke, sa han.

– Tiden er knapp

I intervjuet legger han ikke skjul på at tiden er knapp for Hellas og at den greske staten nå er så godt som totalt bunnskrapt for penger – så bunnskrapt at regjeringen ikke hadde penger til å betale IMF forfallet som ble betalt 12. mai.

– Statsministeren fortalte dette i et brev. Så, som ved et mirakel, ble det funnet IMF-penger til å betale IMF. Hverken de eller oss ønsker et plutselig brudd, sier Varoufakis.

Les også

Handelsbanken om Hellas: «De kan ikke holde det gående på denne måten i mange uker til»

OPTIMIST: Statsminister Alexis Tsipras

Alkis Konstantinidis

Noe tidligere på mandagskvelden ga statsminister Alexis Tsipras uttrykk for noe av den samme optimismen med hensyn til å få en avtale på plass etter «lange og smertefulle forhandlinger» i en tale for greske næringslivsledere.

Men på EU-hold er optimisten litt vanskeligere å finne.

EUs økonomikommissær Pierre Moscovici sa til pressen i Berlin i går at selv om det er gjort fremskritt, så er de ikke kommet til en avtale og at tiden de har til rådighet for å finne en avtale er «svært begrenset».

- Fortsatt uenighet

Og Varoufakis innrømmet i nattens maratonintervju at det fortsatt er uenighet på viktige punkter som budsjettbalanse, arbeidsmarkedsreformer og pensjonsreformer.

Hellas har på sin side forslått å reformere momssystemet. Det er anslått at den greske staten går glipp av 9,5 milliarder euro i året som følge av momsunndragelser, skriver den greske avisen Kathimerini.

Les også

Hellas sa de ikke kunne betale IMF-regning

Ifølge Kathimerini skal de nye forslagene fra den greske regjeringen ha blitt diskutert på embedsmannsnivå i EU i en telefonkonferanse mandag kveld.

Omtrent samtidig som den greske regjeringen sendte sine nye forslag til sine forhandlingsmotparter i eurosonen kom det rapporter om at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker ha lagt et kompromissforslag på bordet.

Kompromissforslag?

Det omtalte kompromissforslaget skal ifølge rapportene gi den greske regjeringen mulighet til å bruke noe mer penger samtidig som det inneholder forpliktelser til å øke den greske statens inntekter med fem milliarder euro.

Juncker har ved tidligere korsveier i forhandlingene mellom Hellas og eurosonen forsøkte å finne kompromisser.

Både den greske regjeringen og EU har avvist rapportene om Junckers forslag.

I nattens intervju sier Varoufakis at det ikke står på den greske regjeringens agenda å gå ut av eurosamarbeidet og innføre en ny valuta og at det heller ikke er noe som noen euroland har foreslått.

– Vi kommer ikke til å misligholde, og vi kommer ikke til å komme til det punkt at vi ikke kommer til at betale IMF, sier Varoufakis.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Varoufakis: – Vi ble lurt

  2. Hellas ber IMF om betalingsutsettelse

  3. Avslutter Hellas-møte uten ny gjeldsavtale

  4. Annonsørinnhold

  5. Gresk avis: Tsipras revurderer Junckers forslag

  6. Grekerne snur seg mot egen regjering