Stordalen mener Norge ikke har råd til å si nei til OL
Petter Stordalen kaster seg inn i kampen om OL. - Vi har ikke råd til å la være, sier han.
- Jeg kaster meg inn i valgkampen for OL i Oslo 2022. Noen ganger må en bare satse. Der er vi nå. Jeg liker ett offensivt og engasjert Norge. Det kostet å bygge Operaen også, men det har gitt oss en hovedstad i verdensklassen. Hvordan verdsetter man det? OL vil kunne gi oss mange nye praktfulle idrettsanlegg som uansett må bygges i årene som kommer, sier Stordalen.
OL-striden har skapt debatt i Norge, blant annet gjennom en sår strid mellom Oslo og Tromsø. Og målinger viser nei-flertall.
Boliger
- Oslos innbyggertall eksploderer. Idrettsanlegg, boliger og infrastruktur må derfor uansett bygges. Hovedstaden får i realiteten får et OL til rundt 30 milliarder kroner for i underkant av tre millarder, siden alle kostnader til planlegging og gjennomføring av OL finansieres ved statlige tilskudd. Dette er tidenes gavepakke til Oslos eksisterende og kommende innbyggere, sier han.
Turisme-fremtid istedet for olje
- Det klages til stadighet på at Staten ikke tenker langsiktig nok, men et OL i Oslo handler om nettopp det. Når vi i fremtiden skal leve av noe annet enn oljen, vil turisme bli en av våre store framtidsnæringer. Diskusjonen bør derfor ikke være hvorvidt vi skal ha OL i Oslo i 2022, men hvordan vi skal få utnyttet en slik voldsom mulighet best mulig.
- Du har store egeninteresser; dine hoteller kan bli fylt opp?
- Ja, under den tre uker lange festen, men det er de langsiktige virkningene som er de viktige for landet. Og det er de som er viktige for oss som selskap også. De investeringene som gjøres, vil Oslo og Norge nyte godt av i mange år framover. OL er ikke fest som varer i tre uker. OL er en investering i felleskap og framtid og hele den norske turistnæringen som vil sette spor i flere tiår framover, sier han.
- Må våge å satse
- Folk må våkne, sier Stordalen:
- Det kommer til øyeblikk i livet der man må våge å satse utover det vanlige. Det gjelder oss som enkeltmennesker. Og det gjelder Norge som nasjon. Nå står vi foran et slikt valg. Vi må ikke bli en defensiv nasjon. Vi må fortsette å være offensive. Penger har vi mye av, og dette er en god investering. OL er en mulighet vi som nasjon må gripe. Husk at det var enorm motstand mot Lillehammer i 1994. Også lokalt. I dag er det ingen som spør om det var riktig. Av og til må man gutse og satse. OL i Oslo er et slikt øyeblikk.
Kledd opp
VG tok Stordalen med til Holmenkollen i går og kledte ham opp i utstyret de norske deltakerne brukte under OL i Oslo i 1952.
- Våre foreldre opplevde det, vi fikk oppleve Lillehammer. Nå er det våre barn som kan få en fantastisk opplevelse, sier Stordalen.
Han går ut mot det kan kaller «Kalkulator-alliansen».
- Sosialøkonomene fokuserer på begrensingene, men vi må ha større visjoner enn som så. Et OL gir enorme muligheter. Det er et uttrykk som heter at økonomer kan prisen på alt, men kjenner ikke verdien på noe. Når jeg ser utspillene fra samfunnsøkonomer som uttaler seg negativt om verdien av OL i Oslo 2022, mener jeg det er på sin plass å advare mot at kalkulatoralliansen på Blindern og BI skal få styre våre valg. Hadde jeg hørt på økonomene for ti år siden ville Nordic Choice fortsatt bestått av tre hoteller.
- Gratis for Oslo
Hotell-konkurrent Christian Ringnes har regnet på hva Oslo må betale.
- Max 2,6 milliarder kroner. Det er penger vi uansett vil bruke på idrettsanlegg de neste årene, så i realiteten får Oslo OL gratis, sier Ringnes.
Slik ser hovedtallene i hans regnestykke ut:
- Samlet kostnad 37 milliarder kroner. 23 milliarder dekkes av Staten, 6,5 milliarder dekkes av billett- og sponsorinntekter. Idrettsanleggene koster fem milliarder kroner, hvor Oslos kostnad blir 2,6 milliarder kroner. Når vi tar med de positive ringvirkningene, blir OL gratis for Oslo, sier Ringnes.
Tviler på regnestykke
- OL-etaten har anslått at OL vil kunne koste brutto 30 milliarder kroner. Videre har man anslått at private skal bygge ut for 8-10 milliarder kroner. Idretten har sagt seg villig til å dekke 11 prosent av kostnadene, mens staten ikke har sagt et eneste ord. Likevel klarer altså Stordalen (og andre) å hevde at regningen til kommunen kun blir tre milliarder kroner. Hvor i all verden får de det tallet fra, sier Rune Aale-Hansen fra Oslo Høyre.
Ønsketenkning
- Fortsatt vet vi ikke hvor mye staten ønsker å bidra med i spleiselaget. Det vi vet basert på erfaring er at kommunen må betale en solid andel. Og om noen tror staten eller kommunen kommer med nye friske midler, tror jeg det er klokt å tenke seg om. 30 milliarder til OL-fest vil med stor sannsynlighet fortrenge andre planlagte oppgaver, sier han og legger til:
- Men altså - å hevde at kommunen kun ender opp med en regning på tre milliarder er i beste fall ønsketenkning.
LES OGSÅ: