Bedriftsledere Norge rundt før valget: Dette er viktig for oss!

Les hva familiebedriften, transportgiganten og mannen som ville ta over Saab tenker om årets stortingsvalg.

BEDRIFTSVALGET 2013: Fiskeoppdretteren, møbelhandleren, transportselskapet og transportgiganten, byggevarehandleren og forretningskjendisen må alle ta valget - hvilken politikk er viktig for deres bedrift?
  • Kristin Norli
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Hva er viktig for norske bedriftsledere og -eiere når Norge går til valg førstkommende mandag?

E24 har tatt tempen på stemningen i små og store bedrifter fra Alta i nord til Fredrikstad i sør.

Sørsmålene vi har stilt er følgende:

Hva er viktigst for deg og din bedrift i valgkampen?

Spiller det noen rolle hvem som sitter ved makten, altså tror du det vil gjøre en forskjell for deg hvis det blir regjeringsskifte?

De vi har snakket med som eier hele eller deler av bedriften selv, er ikke overraskende opptatt av skatteregler - og i sær formuesskatt.

Dette har som kjent vært en stor del av valgkampen, der Arbeiderpartiet og Høyre har flagget svært ulike synspunkter på hva en fjerning (helt eller delvis) av formuesskatten vil innebære for bedriftene.

Likefullt kommer det kontant beskjed fra Fredrikstad om at denne skatten må bort, når E24 ringer:

- Formuesskatten må bare bort, sier Bård Eker (51) - entreprenør og forretningskjendis fra Fredrikstad, eier av Eker Group og Hydrolift m.m.

Bård Eker.

- Den ødelegger for små bedrifter. Og det vi ikke trenger i Norge, er noen få store selskaper. Vi trenger mange små hvis vi skal leve av noe etter oljen, fortsetter han.

I det minste burde man gjøre noe med utformingen av formuesskatten, slik at den ikke bidrar til å tappe bedriftene for kapital som kunne vært brukt til å styrke veksten, utdyper østfoldingen.

Men tror han det vil være en forskjell med en ny regjering?

- Jeg håper da inderlig det blir en forskjell. Men man blir jo mektig lei politikerprat, og ingen tar dem hvis de ikke oppfyller det de lover, sier Eker med en viss oppfordring til pressen i tankene.

LES OGSÅ: Høyres givere sparer 108 millioner i skatt hvis Høyre vinner

LES OGSÅ: Høyres skatteanalyse får forsker-stryk

- Katastrofe for Norge

Også i Finnmark er det formuesskatten som står øverst på ønskelisten over kutt. I alle fall ønskelisten til Frode Rønqvist (41) - forretningsmann fra Alta, medeier og daglig leder i Møbelringen, Alta Møbler m.m.

Frode Rønqvist.

- Formuesskatt og arveavgift. Det må bort, sier han til E24.

- Det er en katastrofe for Norge at vi har formuesskatten. Her i Alta er det ingen store selskaper, bare små bedrifter. Å måtte tappe bedriften for å betale formuesskatt, er det samme som å spise settepotetene dine hvert år, sier Rønqvist.

Han mener bedriftseiere har liten eller ingen sympati hos arbeidstakere.

- Mannen i gata forstår ikke hvordan dette henger sammen. Hva tror de at de pengene jeg har betalt i formuesskatt ville gått til hvis de hadde blitt i bedriften?

- Jeg har vært så «idiot» at jeg har vært flink og betalt ned på møbellageret i bedriften min og på huset. Jeg skulle heller brukt dem på arv, tordner Rønqvist.

Han sier «Arbeiderpartiet tar feil når de fremstiller det som om det bare er de store, rike som tjener på å ikke betale formueeskatt». Det er de små bedriftene som rammes, mener Rønqvist.

Hvis det blir regjeringsskifte, og formuesskatten forsvinner eller endres, er Rønqvist sikker på at det blir en stor forskjell for hans bedrift.

LES OGSÅ: Frp mener formueskatten rammer urettferdig

- Det er mest prat

For transportbedriften Toten Transport i Oppland, er det viktigste at myndighetene slår ned på regelbrudd hos utenlandske transportaktører, slår Roy Jakobsen (54), daglig leder iToten Transport, fast.

Roy Jakobsen

- Samferdsel er det viktigste for oss i vår bransje. Utrolig viktig at de tar tak i regler som har med utenlandsk transport i Norge å gjøre, sier Jakobsen.

- Bompenger, kabotasje(*), kontroller av sikkerhet og utstyr på utenlandske vogntog. Vi må ha en bedre oppfølging av regelverket, og dette går også på sosial dumping, sier Jakobsen.

Ifølge bedriftslederen forsøker bransjen jevnlig å ta opp disse spørsmålene med norske myndigheter, men det skjer likevel lite.

- Det er ingen resultater. Det skjer ikke noe konkret som hjelper våre konkurransebetingelser, sier Jakobsen.

Derfor har han heller ikke så sterk tiltro til at et regjeringsskifte vil innebære de helt store endringene.

LES OGSÅ: Nettbuss: Utenlandskonkurransen knekker turbussbransjen

LES OGSÅ: Flere enn hver tredje lastebil er utenlandsk

LES OGSÅ: Kabotasje: Politiet sitter lamslått tilbake

Veiutbygging

En annen sak Jakobsen trekker frem er utbygging av vei i Norge.

- Jeg slakter ikke det som skjer på veiutbygging i dag, for det skjer egentlig mye. Men ankepunktet vårt er at det bygges for smått og for klattete. Veiene er for små når de står ferdige. Det må bygges for framtida og ikke for fortida, sier han.

- Det er klart at det er først og fremst Frp som fremhver dette. Men om det blir en så stor forskjell, det er jeg ikke så sikker på. Jeg tror det er mest prat.

LES OGSÅ:Slik unngår politikerne å svare på spørsmål

Utbygging av infrastruktur - og spesielt jernbane - er også viktig for andre i transportbransjen.
Viseadministrende direktør i transportgiganten Schenker,Jon A. Røstad, sier han ønsker seg forpliktende satsning på bane.

Viseadministrende direktør Jon Røstad

- Det vi ønsker oss er en forpliktende satsing på infrastrukturutbygging, og da særlig på jernbane. Jernbane er en økonomisk og miljømessig gunstig måte å transportere gods på. Det handler om vår konkurranseevne.

- Det som er viktig for oss er infrastruktur. Vi har et jernbanesystem som er gammelt og i dårlig forfatning. Dovrebanen har for eksempel vært stengt 35 dager så langt i år. Det gjør godstransport mye dyrere enn nødvendig.

LES OGSÅ: Stengt jernbane gir godskrise

LES OGSÅ: Sa opp gigakontrakt med konkursrammet østerriksk entreprenør

Partiet som gir best svar Røstads utfordring?

- Vel. Det er vel Fremskrittspartiet , selv om de er mest opptatt av vei og transport for folk.

Historisk sett har de borgerlige partiene likevel ikke innfridd, ifølge Røstad.

-S er man på erfaringen fra den forrige borgerlige regjeringen, så fikk den ikke gjort noe særlig med infrastrukturinvesteringene. Slik sett fikk Liv Signe Navarsete gjort mer som samferdselsminister enn forgjengerne.

- Vil en eventuell ny borgerlig regjering påvirke bedriften?

- Hvis det blir handling bak ordene, så tror jeg det.

LES OGSÅ: Alle partier lover penger til Ringeriksbanen

Best for meg eller best for bedriften?

Noen bedriftsledere - og også eiere - kan sikkert oppleve at det å stemme ved valget blir et valg mellom hva som er best for en selv, og hva som er best for bedriften.

Slik er det også for Stian Strand Molstadskroken, daglig leder i Skattum Handel AS, som har butikker i både Hedmark og Oppland.

Stian Moldstadkroken

- Hva er det viktigste for deg og din bedrift i valgkampen?

- For bedriften er det jo at forholdene blir lagt til rette for at forbrukerne fortsetter å investere i oppussing av boligene sine. Det viktigste for oss er at rentefradraget blir beholdt.

- For meg personlig er skole og eldreomsorg viktigst.

- Hvordan vil en eventuell ny regjering påvirke din bedrift?

- Hvis det blir en borgerlig regjering avhenger jo det litt av hvordan den regjeringen blir sammensatt, sier Moldstadkroken.

Han mener i sum at en borgerlig regjering vil være positiv for bedriften, og begrunner dette med at en borgerlig regjering vil stimulere til økte investeringer i næringslivet.

- En borgerlig regjering vil gjøre det lettere å holde folk i jobb. Den vil også styrke disponibel inntekt i husholdningene, som er positivt for oss, konkluderer Moldstadkroken.

LES OGSÅ: Boligprisene steg i august

LES OGSÅ: Lavere lånelyst i juli

Familiebedrift

I den familieeide bedriften Måsøval Fiskeoppdrett på Frøya i Sør-Trøndelag er det likevel ikke slik at skatteendringer som vil være økonomisk fordelaktige for eier, nødvendigvis er viktige for bedriften.

Daglig leder og medeier Lars Måsøval sier åpent at en endring eller fjerning av formuesskatten ikke er viktig for oppdrettsbedriften - selv om det vil være viktig for han personlig.

Lars Måsøval

- Vi driver jo i havbruksnæringen og er opptatt av hva slags vekstvilkår næringen får fremover. Det viktigste for oss er rammevilkårene for fremtidig vekst, sier han til E24.

- Og hvilket av partiene gir best svar for din bedrift?

- Det er det vanskelig å si noe om fordi det er vanskelig å finne ut av hva partiene mener, er Måsøvals svar.

- Hva med formuesskatten?

- Den er viktig for meg, men ikke for bedriften.

- Tror du på noen endringer for deg og din bedrift hvis vi får en borgerlig regjering?

- Nei, jeg har ikke noen tro på noen endringer for oss.

LES OGSÅ:

  • Dette tiltaket mener Ap vil få flere i jobb
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Slik vil valget påvirke din lommebok

  2. Solberg lei av spørsmålom handlingsregelen

  3. NHO-sjefen kaster seg inn i skattedebatten: Krever garantier mot skatteøkning

  4. Solberg sabler ned Aps skatteøkninger

  5. Raser mot SVs milliardkutt: Bilistene må betale for veier de aldri får