Tysk sentralbanksjef advarer mot gresk gjeldslette
Den tyske sentralbanksjefen Jens Weidmann advarer mot å skrive ned Hellas' gjeld. Han sier det kan være farlig om det fører til at presset på Hellas letter.
- En gjeldsnedskriving løser ikke plutselig alt. Hvis det fører til mindre press for å gjennomføre strukturelle reformer, kan det til og med være farlig, sier han til avisa Bild am Sonntag.
EU-lederne satt søndag i krisemøter for å prøve å finne fram til en løsning på gjeldskrisen i eurosonen. Men Weidmann advarer mot å slippe de forgjeldede landene av kroken.
- Grunnlaget for tillit til statsobligasjoner er at statene kan betjene sin gjeld, sier han.
- Vi kan ikke la stater med gjeld slippe unna problemene de har skapt selv, Det ville være en invitasjon til andre, og det ville bare føre til en voksende tillitskrise, sier han videre.
Han understreker at han ikke er imot å hjelpe, og at det i en krise som den som nå herjer, vil være riktig å hjelpe landene og gi dem tid til å løse problemene sine.
- Men de må få orden på statsbudsjettene og bedre konkurransedyktigheten. Hellas må iverksette reformene som det allerede er enighet om, sier han.
Får kriselån
Nettopp oppfølgingen av reformene har Hellas hatt store problemer med.
Det har ført til at samtalene med Troikaen (IMF/EU/Den europeiske sentralbanken) har gått i stå flere ganger.
Kriselånet Hellas har blitt tilkjent betales nemlig ut porsjonsvis, og er betinget av at greske myndigheter følger den oppsatte spareplanen.
Utfordringen er imidlertid at de europeiske lederne frykter at de greske problemene skal spre seg, og utløse full panikk i finansmarkedene.
Denne uken besluttet derfor europeiske finansministre at Hellas skal få den sjette utbetalingen fra kriselånet senere i år, på 8 milliarder euro, til tross for at omleggingen av det offentlige forbruket går tregt.
Les også: - Hellas får låne 8 milliarder euro
Kan halvere gjelden
EUs toppledere diskuterer muligheten for å skrive ned Hellas' gjeld med mellom 50 og 60 prosent, ifølge eurogruppens sjef, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker.
Det vil i så fall føre til betydelig større tap enn det partene ble enige om i juni.
Da ble man enige om å ta en såkalt «haircut» - en nedskrivning av verdien på greske statsobligasjoner - på 21 prosent.
Les også: