SAS-KRISEN: Trond Giske: Står om SAS' eksistens

Næringsminister Trond Giske advarer de danske kabinansatte i SAS om at de truer hele selskapets eksistens.

NÆRINGSMINISTEREN: Er lite fornøyd med at danske SAS-ansatte blokkerer en mulig løsning for kriserammede SAS.
Publisert:

Giske legger nå ytterligere press på de danske kabinansatte i SAS:

Blir det ikke en avtale med de ansatte om kostnadskutt, kan hele SAS' skjebne ligge i potten.

– Hvis man ikke får til de nødvendige omstillinger nå, er det ikke grunnlag for å tro at selskapet skal klare seg i konkurransen. Da er det heller ikke grunnlag for å skyte inn mer penger, sier Giske til VG.

– Og til syvende og sist står det om SAS' eksistens, hvis selskapet ikke klarer å drive lønnsomt, presiserer Giske.

Full krig

Hans uttalelser kommer etter at det er brutt ut full krig mellom fagforeningene i det skandinaviske flyselskapet: Som VG skrev torsdag, har de norske og svenske kabin- og pilotforeningene forfattet flere svært krasse rundskriv der de anklager de danske kabinansatte for å spille et spill som kan velte hele selskapet.

Bakgrunnen er at SAS er i pengenød, og skal hente inn fem milliarder svenske kroner fra eierne. Giske har sammen med sine danske og svenske kolleger stilt som krav at de ansatte selv klarer å bidra med et kostnadskutt på 500 millioner kroner.

Dette har samtlige foreninger skrevet under en intensjonsavtale om, men i de pågående forhandlingene om konkrete tiltak, har den danske kabinforeningen CAU kommet med et saftig motkrav: Flygninger til og fra Kastrup skal betjenes av dansk personale.

Les også: Full krig mellom SAS-ansatte

Dansk frykt

Danskene frykter nemlig at de kan få det aller tøffest når det skal kuttes ytterligere. Årsaken er at SAS har mange innenlands flygninger både i Sverige og Norge, men få i Danmark. Derfor er danskene mer avhengige av langdistanserutene, som også er de mest kostbare.

– Vi har visst hele tiden at ikke alle ville være like villige til å gjøre det som skal til for å redde selskapet. Det var også derfor jeg gjorde noe så uvanlig som å kalle fagforeningene inn til et møte hos meg som eier. Der var jeg veldig tydelig på at omstillinger må til, sier Giske.

Les også:

Til forsiden

Publisert: