Nytt kraftig fall i rentene

Norske pengemarkedsrenter faller kraftig torsdag. Markedet håper Gjedrem leverer.

Publisert: Publisert:

Tremåneders pengemarkedsrente ble fastsatt til 5,10 prosent torsdag klokken 12. Det er 0,42 prosentpoeng eller 42 basispunkter lavere enn onsdag, og hele basispunkter lavere enn tirsdag.

- Trenden fortsetter. Renten tikker nedover, sier Nils Knudsen, valutaanalytiker i Nordea Markets.

Så sent som mandag var pengemarkedsrenten på 6,17 prosent. Fallet på 107 basispunkter over tre dager er det kraftigste siden august 1998.

Rentekutt over hele verden

Sverige tok pengemarkedet på sengen onsdag, ved å senke styringsrenten med 1,75 prosentpoeng. Det er dette kuttet som driver norske pengemarkedsrenter ned.

- Det spekuleres i rentekutt fra Norges Bank på 1 prosentpoeng eller mer i desember. Norske pengemarkedsrenter har faktisk falt mer enn svenske i dag, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning.

Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem arrangerer rentemøte 17. desember.

- Dagens kutt fra Sverige har økt sannsynligheten for et kraftig kutt i Norge også, sier Knudsen.

Ifølge Chen utgjør svenske kroner 20 prosent av en importveiet "kurv" av valutaer som den norske kronen måles mot. Derfor er utviklingen her svært viktig for det norske pengemarkedet.

ESB må levere

Ifølge Knudsen er det imidlertid en risiko for at norske pengemarkedsrenter vil stige, hvis Den europeiske sentralbanken (ESB) ikke kutter så kraftig som ventet klokken 13.45 torsdag.

- Norske renter vil trekke opp hvis ESB bare kutter med 50 basispunkter, sier Knudsen.

Publisert: