Bonusstopp i Eksportfinans

Det blir ingen fete bonuser eller lønnshopp i Eksportfinans de neste to årene. - Vi stiller krav, sier statsministeren.

Publisert:

Staten er villig til å bruke sin egen fete bankbok for å sikre norske eksportbedrifter finansiering.

- Staten må ta risikoen som markedet ikke er villig til å ta i nedgangstider, sa Jens Stoltenberg på pressekonferansen torsdag.

Les også: Kriseavtale signert i natt

- Stiller krav

Avtalen gir Eksportfinans de to neste årene mulighet til å låne inntil 50 milliarder kroner med løpetid på 5 år. Pengene skal gå til finansiering av nye eksportprosjekter.

Men statsministeren åpner ikke bankhvelvet uten å krevet noe tilbake.

- Vi stiller selvsagt krav til Eksportfinans. Lederlønningene blir fryst og det blir ingen bonusutbetalinger de neste to årene, sier Stoltenberg.

Lønnsfrys og bonusstopp er innført fra 1. november 2008 og varer frem til 31. desember 2010.

Staten får også særskilte utbytterettigheter i perioden, og staten skal godkjenne utbyttebetaling til eierne, selv om Eksportfinans er 85 prosent eid av private banker.

Les også: Norsk industri: - Det var dette vi ba om

Lån uten sikkerhet

Da bankene fikk sin redningspakke på 350 milliarder kroner, en betydelig større pakke enn Eksportfinans sin på 50 milliarder, ble det ikke stilt krav om bonusstopp, utbyttestopp eller lønnsfrys.

- Det er en annen situasjon fordi vi nå låner ut uten sikkerhet. Bankene ga oss boliglånsobligasjoner og fikk statsobligasjoner tilbake. Så er det heller ikke sånn at bankene gir oss 100 boliglånsobligasjoner og får 100 statsobligasjoner tilbake. Det er mer sånn 95, forklarte statsministeren.

Flere E24-nyheter

Publisert: