BYGGER OPP «NYE ORKLA»: Slike selskaper vil Orkla kjøpe

Den nye konsernsjefen letter på sløret angående hvilke selskaper Orkla vil kjøpe.

Publisert:

I disse dager er Orkla i ferd med å selge seg helt ut av solenergi, og det store spørsmålet er i hvilken retning Orkla nå skal investere.

- Vi vil ikke satse på selskaper som er så høyteknologiske som solenergi. Vi ønsker å satse på det vi har kompetanse på, sier Orklas ferske konsernsjef, og tidligere leder for Orklas aluminiumsvirksomhet, Bjørn Wiggen til E24.

- Betyr det Brands og aluminium?

- Ja, det betyr det. Det er mange selskaper som ligger innenfor samme type forretningsmodell som det vi har innenfor Brands-segmentet vårt, sier han, og legger til at det ikke utelukker andre typer selskaper.

Både før og etter presentasjonen var det et stort fokus på Orklas aksjeportefølje, etter styreleder Stein Erik Hagen har i klartekst uttalt at han vil slanke Orkla.

- At det er stort fokus på vår portefølje må vi jo forvente i et selskap som vårt. Vi har jo annonsert at vi vil kjøre endringer, så det må vi regne med, sier Wiggen, som i dag presenterte et bunnsolid resultat for tredje kvartal.

Skal helt ut av solenergi

Orkla er største aksjonær i det norske solenergiselskapet Rec og eier hele Elkem Solar. Uttalelser under kvartalspresentasjonen tyder på at Orkla vil helt ut av solar, og at det er hovedfokuset når det kommer til slankingen av selskapet.

Likevel vil Wiggen vokse.

- Det er jo ikke sånn at Orkla skal bli et mindre selskap totalt sett. Vi skal vokse i noen områder og redusere i andre. Vi ønsker blant annet å redusere vårt eierskap innen solar, sier Wiggen.

- Skal dere helt ut av solenergisektoren?

- Ja, vi vurderer å selge begge selskapene.

- Naturlig å se mot Asia

Siden 30. august har det vært spekulert i om Elkem kommer til å få asiatiske eiere, etter nyheten om at sørkoreanske Posco var interessert i selskapet.

Tirsdag denne uken skrev nyhetsbyrået Reuters at China National BlueStar, et kinesisk statsdrevet kjemikalieselskap som har backing fra det amerikanske privat equity-selskapet Blackstone Group, er i samtaler om å kjøpe deler av, eller hele virksomheten i Elkem.

- Vi har registrert at Posco har hatt uttalelser rundt Elkem. Vi synes det er positivt at et selskap som Posco er interessert i vårt selskap, sier Wiggen til E24, og legger til:

- Når man skal vokse, må man etablere seg der veksten er. Da er det naturlig å se mot Asia, avslutter han.

Flere saker på E24

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om