- Norske selskaper må være forsiktige i India

Indisk toppøkonom kaller Telenors lisenstrøbbel en «kaotisk prosess».

SATSER: Norske Telenor er blant selskapene som satser i India. - Mulig å tjene mye penger, mener spesialrådgiver Raghuram Rajan.
Publisert: Publisert:

- De voksende markedene kommer til å oppleve stor vekst. Men man må være forsiktig med hvordan man entrer dem og forstå hvordan de lokale strukturene fungerer, hvem man kan stole på - og hvem man ikke kan stole på. De blir stadig mer transparente, men de er ikke så transparente som det norske markedet, sier Raghuram Rajan til E24.

Den indiskfødte Chicago-professoren, tidligere sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet, har permisjon for å jobbe som økonomisk topprådgiver for den indiske regjeringen.

Han kaller problemene som førte til at Telenor mistet sine operatørlisenser i India for en «kaotisk prosess».

- Sannsynligvis dreier det seg om faktisk korrupsjon der en rekke selskaper var involvert. Vi har ikke endelige bevis, men det pågår en omfattende etterforskning, og en minister har allerede blitt sendt i fengsel i flere måneder. Det indikerer at det er en seriøs sak, og viser at man må være forsiktig når man går inn i nye markeder, sier han.

Telenors tidligere samarbeidspartner Unitech Wireless er blant selskapene som blir etterforsket.

Det norske selskapet entret India etter den omstridte lisensrunden.

Ønsker langsiktige investorer

Tross advarslene mener Rajan likevel at det er riktig av norske bedrifter å se mot de fremvoksende markedene.

- Faktumet at det vil bli høy vekst, indikerer at investeringene vil betale seg, og det er mange multinasjonale selskaper som har hatt stor fortjeneste i for eksempel India. Men de har tjent dem ved å være tålmodige, gjennom satsing over flere år, sier han.

Les også: - Et gjennombrudd for Kongsberg i India

Uten å ville kommentere Telenors muligheter i India direkte, understreker han at oppsiden er betydelig.

- Vi er stolte av at de internasjonale investeringene i India har vokst, de har vært bra for både landet og for selskapene selv. Det er den typen partnerskap man ønsker, som er gunstige for begge parter. Nøkkelen er at de har vært der lenge - kommer man inn og forventer raske penger, kommer man inn på feil grunnlag, sier Rajan.

Les også: Telenor kan få 750 millioner indiske kunder

Han avviser at det er nødvendig å ty til urent spill, til tross for at korrupsjonen kan være mer utberedt enn i Norge.

- De er mange indiske selskaper som ikke har vært korrupte og likevel gjort det svært bra. Ved å annonsere at de ikke betaler bestikkelser inngir de respekt og gjør det vanskeligere å be om penger under bordet.

Satser videre

Telenor varslet på tampen av fjoråret at satsingen i det indiske markedet opprettholdes. Gjennom et nytt datterselskap, med ny parter, er målet å kapre 55 millioner kunder i landet innen 2016.

Selskapet har investert flerfoldige millioner, og vurderer å delta i kampen om lisenser i flere soner. Det er ventet at disse skal under hammeren i mars.

- Der har vært indikasjoner om en ny auksjonsrunde, men det er ikke endelig avgjort, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor.

Selskapet avventer også en avklaring på eventuelle midlertidige lisenser fram mot en ny auksjon, samt tilbakebetaling i forbindelse med lisensene som ble inndratt.

Publisert:
Gå til e24.no