Posten kritiseres for rapport om «350-kronersgrensen»: – Bør ikke få stå uimotsagt

Både Virke og NHO reagerer på det de kaller «unnlatelser» i en fersk rapport om tollavgifter.

RAPPORT: På søndag omtalte E24 en rapport, utført av Oslo Economics, som konkluderte med at forslaget til flertallet på Stortinget kun vil gi begrensede effekter på verdiskapning og arbeidsplasser i Norge.
Publisert:

Sist søndag omtalte E24 en fersk rapport fra Oslo Economics, som konkluderte med at konsekvensene av å fjerne momsfritaket på varer under 350 kroner fra utlandet, vil være «begrensede».

– Vår analyse viser at «350-kronersgrensen» har vesentlig mindre provenyvirkninger og vesentlig mindre betydning for sysselsetting og verdiskapning enn det kan se ut som Finanskomiteen legger til grunn, sa Rolf Sverre Asp, som leder Oslo Economics, til E24.

Men rapporten, som var bestilt av Posten Norge, har ikke tatt høyde for særavgiftene som sjokolade- og sukkeravgiften, påpeker administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke til E24.

Lest denne? Svensk nettbutikk som selger godteri til nordmenn økte salget med 260 prosent

– 350-kronersgrensen har gjort at det har blitt en lukrativ geskjeft for svenske og andre utenlandske aktører å sende alkoholfri drikke, sjokolade og sukkerholdige varer til Norge så lenge de koster under 350 kroner.

Brubakk sier han ikke kan se i rapporten at særavgiftstapet som omfattes av dette er omtalt i det hele tatt.

– Dette er det veldig lett å finne på nettet, det selges for eksempel tre brett brus, altså 24 liter brus, for 349 kroner fraktfritt. På de norske produktene er det da til sammenligning både en materialavgift på emballasjen, produktavgift og en særavgift, som alle inngår i merverdiavgiftsgrunnlaget, sier Brubakk.

– Gale premisser, mener Virke

Det samme budskapet kommer også fra Virke-direktør Harald Andersen, som sier til E24 at han mener flere av premissene i rapporten er gale. Hovedorganisasjonen Virke representerer over 20.000 virksomheter.

– Rapporten bygger på gale premisser som ikke bør få stå uimotsagt, sier Virke-direktøren.

Virke har flere bemerkninger til rapporten, og sier blant annet at analyseselskapet operer med et for lavt anslag for veksten i utenlandsk netthandel.

– Veksten i utenlandsk netthandel er betydelig høyere enn det Oslo Economics legger til grunn. Det viser transaksjonsdata fra Norges Bank. Provenyeffekten av å fjerne 350-grensen blir derfor høyere enn det Oslo Economics har beregnet, sier Andersen.

Virke-direktør Harald Andersen mener det er riktig å skrote ordningen med fritak på kjøp under 350 kroner.

– Virke mener at konkurransen er større enn det Oslo Economics forutsetter og er ikke begrenset til nettbutikker, men også fysiske butikker. Dermed blir effekten av å fjerne 350 grensen også større på omsetning og arbeidsplasser i norsk handel.

Les også: Ny undersøkelse: Så mange milliarder legger flyturistene igjen i Norge

Angriper Posten

NHO-direktør Brubakk angriper samtidig analyseselskapets oppdragsiver Posten for å unnlate å ta med særavgiftene i utredningen.

– Når en statlig eid bedrift som Posten ønsker å delta i samfunnsdebatten er det en unnlatelse ikke å ta med denne dimensjonen, sier Brubakk.

– Dette er en statlig bedrift som bestiller 40 sider med rapport fra Oslo Economics, som jeg antar de har brukt noe penger på. Vi kan bare uttale oss om det vi synes er påfallende, nemlig at rapporten ikke synes å ta opp det som har vært debatten de siste åtte månedene, og det er hvorfor særavgiften gikk opp.

Les også

Posten-konkurrent om 350-kronersregelen: – Posten er redde

Posten: – Forholder oss ikke til debatten

Postens pressesjef, John Eckhoff, sier til E24 at de avviser påstanden til Brubakk, og henviser forøvrig til Oslo Economics.

– Vi forholder oss ikke til den politiske debatten, kun de konsekvensene som kommer med dette forslaget, sier pressesjefen.

– Det vi har bedt om og advart om er de problemene som kan oppstå hvis den endres for tidlig.

E24 har tidligere omtalt at Posten har advart mot «et kaos» om Stortinget skroter avgiftsfritaket.

KRITIKK: Rapporten fra analyseselskapet Oslo Economics får kritikk av administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

Oslo Economics: – Vi har estimert de samlede effektene

Oslo Economics svarer at det kan skape mer usikkerhet i anslagene ved å estimere effektene innenfor hver varekategori.

– Netthandel under 350-kronersgrensen omfatter mange varekategorier, der andre kategorier enn mat og drikke er de største. Vi har estimert de samlede effektene av å avvikle 350-kronersgrensen, opplyser Rolf Sverre Asp, lederen for analyseselskapet.

Datagrunnlaget er ikke tilstrekkelig til å estimere effekter innenfor hver varekategori, uten uforholdsmessig stor usikkerhet i anslagene, mener Asp.

– Utviklingen i utenlandsk netthandel under 350 kroner har ikke vært like høy som utenlandsk netthandel generelt. Det er utviklingen i utenlandsk netthandel under 350 kroner som er relevant for vår analyse.

– Vi legger ikke til grunn at utenlandske nettbutikker bare konkurrerer med nettbutikker i Norge, men at det for varer under 350 kroner er nettbutikkene i Norge som har den største konkurranseflaten mot utenlandske nettbutikker.

– Ville vist mer enn det rapporten tar hensyn til

– Beregningene ville vist at dette presser norske arbeidsplasser i mat-, drikke- og varehandelen mer enn det rapporten tar hensyn til, sier Brubakk i NHO.

Han påpeker at rapporten er full av «substitusjonsbetraktninger» om forbrukerne kommer til å handle i Norge i stedet, eller om staten vil få noe igjen for det.

– Utfordringen er at du får kjøpt brusbokser på nettet uten noen av de avgiftene som du må betale hvis du kjøper brusen i butikk, og da i de samme butikkene hvor det også er «Post i butikk», påpeker Brubakk.

Virke-direktøren er enig, og sier at de tror det ikke stemmer at billige varer flyttes fra utenlandske nettbutikker til norske, i stedet for norske fysiske butikker.

– Billige varer er mer krevende å selge på nettet grunnet høye transaksjonskostnader og frakt. Mest sannsynlig vil billigvarene selges i kanaler som for eksempel lekebutikker og dagligvarer.

Utredningen, som Stortinget bestilte, har ennå ikke kommet ut. Oslo Economics-sjef Rolf Sverre Asp uttalte på søndag at en ny utredning antakelig vil komme til samme resultat. NHO-direktøren mener det må hentes ut mer data.

– Vi vet ikke noe om volumet før vi eventuelt kan lese regnskapet og kartlegge offentlig tilgjengelige data for de utenlandske aktørene, og det har vi ikke oversikt over, sier Brubakk.

– Vi imøteser at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en grundig orientering om hva som er konsekvensen av dette.

Publisert:

Her kan du lese mer om