Bankopprør mot Vedum: – Kundene kan få dyrere lån
De representerer landets små- og mellomstore banker, i stor grad fra Distrikts-Norge. De kjemper mot en ordning de mener kan gi kundene mange tusen ekstra i renteutgifter.
VG møtte mandag fire banksjefer fra distriktene som representerer 81 små og mellomstore banker.
De er fortvilet fordi småbankene allerede har mye dårligere rammevilkår enn de store – og at et nytt forslag vil øke forskjellene ytterligere.
– Vi har høyere krav sammenlignet med de store bankene som har krav om lavere kapitalbinding. Det koster allerede i dag 70 prosent mer for en liten bank å låne ut tre millioner kroner til et boliglån, sammenlignet med en stor bank, sier banksjef Arild Bjørn Hansen i Sparebank 1 Østfold Akershus.
Han sier at de nye kravene fra nyttår kommer opp på dette.
– Da vil forskjellen bli 86 prosent, sier Hansen.
170 milliarder i forskjell
Her er stridens kjerne: Ved nyttår øker etter planen kapitalkravene kapitalkravene Staten stiller krav om at alle som låner ut penger må ha en viss andel av det de låner ut, i egenkapital. for små og mellomstore norske banker med 1,5 prosentpoeng, til 21 prosent.
– Vi trodde vi kom til å vinne frem fordi vi kjemper mot en ordning som finansminister Trygve Slagsvold Vedum selv har sagt at han er imot, sier banksjef Bente Haraldson Syre i Haugesund Sparebank.
– Vi har beregnet konsekvensene, sier banksjef Bjørn Asle Hynne i Aasen Sparebank i Levanger.
– Den totale reduksjonen i utlånskapasitet for alle små og mellomstore norske banker kan tilsvare opp mot 170 milliarder kroner i utlån til bolig.
Han sier at de økte kostnadene gjør at de kan måtte sette opp renten til kundene.
– For et vanlig boliglån på fem millioner kroner vil effekten kunne utgjøre 4000–5 000 kroner i økte renteutgifter i året, på toppen av den generelle renteøkningen, sier Hynne.
De har også regnet på hvor mye det vil koste en bonde med ti millioner i lån på gården:
16 000 kroner i året på toppen av den generelle renteøkningen.
Viser til Vedum-uttalelser
Hynne viser til at regjeringen i Hurdalsplattformen skriver at de «vil legge vekt på at reguleringen av norsk banksektor ikke skal påføre mindre banker unødig strenge regulatoriske krav. Det er viktig å sikre likeverdige konkurransevilkår mellom små og store banker og mellom norske og utenlandske banker.»
– Og Vedum sa i DN i 2019 at de små sparebankene i Norge er ekstremt viktige for finansieringen av det lokale næringslivet, sier Hynne.
Vedum fortsatte:
«I forslaget som nå er sendt på høring, får de små bankene bare skjerpelser mens de store får en blanding av skjerpelser og
lettelser. Vi er bekymret for om lokale sparebanker i Norge vil fortsette å ha en aktiv rolle slik de har i dag».
Sa Vedum før han ble finansminister.
– Samlet storting
– Det var Vedums klare avvisning av Solberg-regjeringens forslag, som altså etter planen skal iverksettes fra 1. januar 2023. Vi har i det lengste håpet at Vedum ville stanse dette, men foreløpig har ikke det skjedd, sier banksjef Rolf Endre Delingsrud i Totens Sparebank.
EU-tilpasning er bakteppet i denne saken: EU ønsker felles krav til egenkapital.
– Konsekvensene av de nye kravene har vist seg å bli mye mer dramatiske enn noen trodde i 2019, da regelverket ble laget.
Derfor har et samlet storting bedt regjeringen vurdere saken på nytt. Det forventer vi at regjeringen følger opp, sier Bente Haraldson Syre.
Hynne legger til:
– Opprinnelig skulle vi få kompensert denne økningen gjennom kapitallettelser. Men når det ikke skjer, rammes de små og mellomstore bankene, mens de store slipper unna. Ved å stå på innføringen rammer Vedum distriktsbankene i Norge, samtidig som de store norske og utenlandskeide bankene i Norge slipper.
– Alle er i dag rammet av krisen og regjeringen må stramme inn på pengebruken: Er det ikke rimelig at små og mellomstore banker også bidrar?
– Dette påvirker ikke pengebruken i statsbudsjettet. Eneste konsekvens er at kundene våre som allerede sliter – bedrifter og vanlige folk i distriktene – får enda høyere rente og økte kostnader på toppen av strøm og rentehopp, sier banksjef Hynne i Levanger.
Vedum bekrefter at de fortsatt behandler saken
Banksjef Delingsrud i Totens Sparebank sier det slik:
– Det overrasker meg veldig at Vedum bidrar til å forverre økonomien til bedrifter og folk i distriktene.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier de har saken til behandling om dagen og at han derfor ikke har anledning til å kommentere den.
Sett denne? VG Forklarer: Dette er strømtyvene i huset ditt