NHO: Bedriftene forventer gode tider i sommer

Norsk økonomi fortsetter innhentingen i takt med gjenåpningen, ifølge NHOs medlemsundersøkelse.

Prisene vil stige mest i byggenæringen fremover, ifølge NHOs medlemsundersøkelse.
Publisert: Publisert:

– Sommerværet løfter stemningen ytterlige, sier Øystein Dørum, direktør for samfunnsøkonomi i NHO.

Svarene til de 2.200 bedriftene som svarte på NHOs medlemsundersøkelse viser at gjeninnhentingen fortsetter i takt med gjenåpningen av Norge.

– Bedringen fortsetter. I juni oppga 61 prosent at omsetning var på eller over normalen, nå er andelen oppe i 68 prosent, sier Dørum.

Øystein Dørum er NHOs direktør for samfunnsøkonomi

Mer generelt sier nå 43 prosent av næringslivet at markedssituasjonen er god, mens 13 prosent sier den er dårlig. Trekker man de negative fra de positive får man en nettoverdi på 30. Samme tall i juni var noe lavere på 25.

Samtidig har andelen bedrifter som oppgir at omsetningen er mer enn halvert gått fra ni til kun fem prosent. Det tyder på at krisetilstanden i norsk økonomi er over for de aller fleste, noe som også slår ut på arbeidsmarkedet.

– Bedringen omsettes også i flere ansatte. Vi ser at klart flere bedrifter økte sysselsettingen fra juni til juli, og i alle bransjer forventer de å øke sysselsettingen de neste tre månedene, sier Dørum.

Les også

Oljefondet har passert 12.000 milliarder kroner for første gang

Store geografiske forskjeller i bedringen

Andre tegn på at krisen nærmer seg slutten er at det ikke er like mange som har problemer med likviditet og frykter konkurs.

– Færre frykter at båten ikke vil bære. Så sent som i april oppga 18 prosent av bedriftene at de hadde problemer med å betale regninger, mens 14 prosent fryktet konkurs. Nå er tilsvarende andeler kun 12 og 8 prosent.

– Dette er de laveste svarprosentene siden vi begynte å spørre om dette i fjor vår, sier sjeføkonomen i NHO.

Tross bedringen, påpeker Dørum at det ikke er alle som er over kneika enda.

– For en del næringer er «bedre» fortsatt ikke synonymt med «bra». I Troms og Finnmark mener for eksempel 21 prosent av bedriftene at markedssituasjonen er dårlig, sammenlignet med kun 13 prosent i landet generelt. Tilsvarende svarer fortsatt to av tre luftfartsbedrifter, nesten halvparten av bedriftene i NHO Transport og mer enn hver tredje reiselivsbedrift at situasjonen er dårlig.

Blant reiselivsbedriftene er det hver tredje bedrift som mener markedssituasjonen er dårlig. Det står i sterk kontrast til sektoren som trives best for tiden; Hos sjømatbedriftene svarer kun tre prosent at situasjonen er dårlig, mens 63 mener den er god.

Les også

USA: Inflasjonen fortsetter opp – raskeste stigning på 13 år

Prisene øker mest i byggenæringen

I tiden fremover tror de fleste bedrifter på gode tider. Hver tredje bedrift tror de vil ha høyere omsetning de neste tre månedene, en av fire tror de vil ha høyere sysselsetting, en av fire tror også de vil ha høyere ordrereserver, mens 22 prosent forventer høyere salgspriser fremover.

Byggenæringen er der hvor flest tror de øker prisene fremover. Rundt 45 prosent forventer høyere salgspriser, mot kun seks prosent som tror de vil bli lavere.

Motsatt situasjon finner man i NHO Transport og Norsk olje og gass. Blant bedriftene her tror en overvekt at prisene vil bli lavere fremover.

Les på E24+

Gamle kaviartuber gjør Hydro miljøvennlig

Publisert:
Gå til e24.no