Nordea venter høyere rentetopp: – Leit og synd
Nordea Markets skrur opp forventet rentetopp til 3,5 prosent etter skyhøye inflasjonstall. Nå tror sjeføkonom Kjetil Olsen at Norges Bank tenker at de må være mer «brutale» fremover.
Tidligere i dag presenterte SSB inflasjonstall på syv prosent. Kjerneinflasjonen som Norges Bank er mest opptatt av kom inn på rekordhøye 6,4 prosent.
Nå skrur Nordea Markets opp forventningene og spår en rentetopp på 3,5 prosent.
Nordea skriver at norsk økonomi går bedre enn Norges Bank har regnet med og at det er behov for ytterliggere innstramminger for å tøyle den skyhøye prisveksten, som er langt unna Norges Bank sitt mål om en inflasjon på to prosent.
Sentralbanken har regnet med en rentetopp på 3,11 prosent og en ny renteheving på 0,25 prosentpoeng i mars.
I en oppdatering skriver Nordea at de venter en renteheving på 0,25 prosentpoeng i mars, mai og juni.
Like etter at inflasjonstallene ble kjent tidligere i dag skrev Nordea Markets at de ventet en rentetopp på 3,25 prosent. Nå har de altså oppjustert sine prognoser.
– Mer brutale
Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen sier til E24 at han tror Norges Bank nå tenker på om det er noe de har undervurdert når de har satt prognoser for hvordan det går i norsk økonomi.
– Det er leit og synd, fordi det kan være Norges Bank må være mer brutale. Det kan være de tenker pokker heller, dette kan komme ut av kontroll, og at de må brekke ned prisveksten, og påføre økonomien enda litt større smerte for å få det til, sier han.
Sjeføkonomen sier videre at det har gått mindre dårlig i norsk økonomi enn det Norges Bank har lagt til grunn.
– På toppen får du en så stor overraskelse på inflasjonssiden og en kronekurs som er godt over på den svake siden, kanskje fordi de andre sentralbankene øker renta så mye.
Olsen sier at Norges Bank har bommet en rekke ganger når de har vurdert tilstanden i norsk økonomi. Nå tror han sentralbanksjef Ida Wolden Bache må gå i tenkeboksen.
– Vi er blitt vant til det. Når man blir overrasket gang på gang kan det være at man begynner å stille seg spørsmål om det er noe man har undervurdert. Vi ser i hele økonomien at det er prisøkning overalt, sier han.
– Sterk prisoppgang
Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer fortsetter å være det som bidrar mest til at tolvmånedersendringen i KPI holder seg på et høyt nivå.
Fra januar i fjor til januar i år steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 12,0 prosent, skriver SSB.
– Vi ser fortsatt en bred og sterk prisoppgang på de fleste varer og tjenester når vi sammenligner mot januar i fjor, sier seksjonssjef i SSB, Espen Kristiansen.
Måneden før, i desember, dempet prisveksten i Norge seg til 5,9 prosent sammenlignet med samme måned året før. Den viktigste driveren var utviklingen i strømprisene, skrev SSB den gang. Kjerneinflasjonen lå på 5,8 prosent for samme periode.
Norges Banks hovedmål med de mange rentehevingene det siste året, er å dempe den kraftige prisveksten og ha en kjerneinflasjon på rundt 2 prosent over tid. Styringsrenten ble satt opp flere ganger i fjor og er nå på 2,75 prosent. Neste rentemøte er 23. mars.