Venter renteøkning: – Tror de bruker anledningen til å rope varsku om kronekursen

Sjeføkonomer er spent på hva Norges Bank vil si om den svake kronekursen under torsdagens rentemøte.

Inge Furre i Sparebanken Møre og Elisabeth Holvik i Sparebank 1.
Publisert: Publisert:

Torsdag er det duket for rentemøte i Norges Bank. På forrige rentemøte, som ble avholdt i slutten av mars, ble styringsrenten hevet med 0,25 prosentpoeng til 3 prosent.

Før morgendagens rentemøte er det liten tvil om at Norges Bank atter igjen vil heve renten.

Ifølge en spørreundersøkelse utført at Reuters, tror 26 av 26 spurte analytikere at Norges Bank vil heve med 0,25 prosentpoeng til en styringsrente på 3,25 prosent. Sist renten var så høy, var i 2008.

Aller mest spenning er der derfor knyttet til sentralbankens kommentarer på renteutsiktene fremover – og på den historisk svake kronekursen.

– Vi tror de må fortsette å øke rentene. Så venter vi et varsel om at dersom kronen fortsetter å svekke seg, må renten fortsette å øke, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

– Varsku

Siden sist rentemøte har nemlig kronen svekket seg markant mot viktige valutaer som dollaren og euroen de siste månedene.

Det vil være tema under morgendagens rentemøte, tror Holvik.

– Jeg tror de bruker anledningen til å rope varsku om kronekursen og behovet for at flere deler av den økonomiske politikken bidrar, sier hun og utdyper:

– Dersom det kun er Norges Bank som skal hjelpe til å styrke kronen, må de heve renten kraftig. De bør også opplyse om at det er behov for andre tiltak for å styrke kronen, gjøre det mer attraktivt å investere og øke produktivitetsveksten og konkurransekraften i den norske økonomien.

Nylig besluttet Norges Bank at det daglige kronesalget (vekslingen) skal kuttes med ytterligere 100 millioner kroner, til 1,4 milliarder kroner per dag i mai. Det var mindre enn analytikere ventet på forhånd, og beslutningen førte til et markant kronefall.

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre mener også at kronekursen vil være avgjørende for hvor mye Norges Bank vil øke renten.

– Med kronekursen vi har nå er det stor sannsynlighet for at det kommer en til to renteøkninger etter sommeren. Dersom kronen fortsetter å svekke seg vil det trekke mot flere renteøkninger, sier han.

– Det virker som det er veldig liten interesse å kjøpe kronen blant investorer. Kan virke som det er et snev av mistillit til kronen bant investorene, sier han.

Han påpeker også at den norske kronen ikke er tilfluktsvaluta som investorene ønsker å sitte på i nervøse tider.

Tror renten skal videre opp etter sommeren

Inge Furre tror Norges Bank vil heve renten fremover, men ikke med mer enn 0,25 prosentpoeng av gangen.

– Norges Bank vil mest sannsynlig ta det litt mer piano, siden renten har kommet på et høyt nivå. Det virker som en fornuftig tilnærming, sier Furre.

Både Furre og Holvik ser begge en rentetopp på 3,75 prosent til 4,0 prosent.

– Det er veldig vanskelig å si for vi ser klare tegn til at aktiviteten i økonomien vil dempe seg fremover, men så må en avveie det mot hvor stor risikoen er for en dyp nedtur som følge av kronesvekkelsen, sier Holvik.

Publisert: