Sjeføkonom: – Det har vært euforisk i to år

Boligprisene er på vei nedover. Sjeføkonom i Prognosesenteret forteller at fremtidstroen hos folk er svekket.

NEDGANG: Nerja Macic i Prognosesenteret kaller prisnedgangen «liten og sunn».
Publisert:

– Det har veldig brått snudd fra selger til kjøpers marked, sier sjeføkonom Prognosesenteret, Nerja Macic.

Boligprisene i Norge falt med 1,9 prosent i oktober. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,8 prosent. I Oslo fall prisene 1,9 prosent, korrigert for sesong.

– Dette er ikke overraskende, sier Macic.

Les på E24+

Med dette grepet stiller Marie sterkt på boligmarkedet

– Euforisk

Hun viser til at temperaturen i markedet er lavere nå enn bare for kort tid siden:

– Meglerne rapporterer om at folk virker redde og bekymret, og at fremtidstroen er svekket. Flere boliger blir lagt ut for salg, men det er færre på visning.

Boligprisene i Norge har så langt i 2022 steget med 4,7 prosent. Det er normalt at boligprisene faller i årets fire siste måneder, og det var ventet at boligprisene ville fortsette å falle i oktober.

Macic understreker at vi det vi nå ser er en normalisering av boligprisene.

– Det har vært euforisk i to år. Vi må ikke glemme at vi kommer fra en veldig sterk vekst. Dette er en liten og sunn nedgang.

Renteheving

I dag ble det også kjent at Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent. Det er det høyeste siden 2009, og i tråd med signalene fra september.

– Høyere renter og levekostnader har nå for alvor fått effekt på boligmarkedet, med større usikkerhet, færre folk på visninger, og flere boliger som selges under prisantydning. Vi venter at denne trenden vil fortsette i månedene fremover, skriver Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea, i en e-post til E24.

Likevel opplever Nordea fremdeles stor pågang for å få finansieringsbevis.

Randi Marjamaa, landssjef og leder for privatmarkedet i Nordea

– Mange av kundene som fornyer tidligere finansieringsbevis får noe lavere lån enn tidligere, på grunn av økte renter og husholdningskostnader ellers. Lavere lån vil være med på å dempe aktiviteten i boligmarkedet utover vinteren, sier hun.

Hun forteller at mange kunder venter langvarig høye strømpriser, og at banken derfor ser at det er flere som ønsker å selge store og lite energieffektive boliger for heller å flytte inn i leiligheter.

Les på E24+

Med dette grepet stiller Marie sterkt på boligmarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om