Langt igjen til normalen for økonomien: – Alt avhenger av vaksinen

Den norske økonomien vokser igjen, men det gjenstår fortsatt mye før man er tilbake til normalen. På veien vil utviklingen i smitten være avgjørende, sier økonomer.

 • Ine Brunborg
Publisert:

Det var på brede forventninger om at den norske fastlandsøkonomien ville vokse med rekordsterke 5,2 prosent i tredje kvartal, og forventningene ble innfridd da SSB publiserte tallene tirsdag morgen.

– Det ga ikke Norges Bank noen overraskelser, sier DNB Markets’ sjeføkonom Kjersti Haugland.

Men det har skjedd mye siden forrige gang sentralbanken la frem sin siste rentebane i september.

Norge er inne i en ny smittebølge, og det har kommet strengere vernetiltak i flere deler av landet. Det samme har skjedd hos flere av våre handelspartnere i Europa.

På den andre siden har det kommet gode nyheter fra arbeidet med vaksiner mot viruset. Både vaksineselskapet Moderna og partnerne Pfizer og Biontech har meldt om gjennombrudd.

Samtidig har norske boligmarkedet holdt seg sterkt i kjølvannet av krisen. Også i oktober økte prisene – stikk i strid med sesongmessige trender.

Alt dette må Norges Bank ta stilling til når de kommer med sin nye rentebane på møtet i desember.

– Det blir interessant å se hvordan de veier disse nyhetene mot hverandre. Vi har ikke konkludert om hvordan avveiingen blir, sier Haugland.

DNB Markets’ sjeføkonom Kjersti Haugland ble ikke overrasket over veksttakten i tredje kvartal – det ble heller ikke sentralbanken, mener hun.

Langt igjen

Til tross for at gjeninnhentingen har vært sterk i kvartalet som gikk, ligger aktiviteten fremdeles 2,7 prosent under nivået fra februar – altså før coronakrisen rammet økonomien.

– Gjeninnhentingen har kommet langt, den har gått ganske fort, men vi er enda et stykke unna der vi startet. Det vil vi fortsette å være, sier Nordea Markets’ sjeføkonom Kjetil Olsen.

Fremover vil det være en sterk sammenheng mellom aktiviteten og smitteverntiltakene som nå blir satt inn, fastslår han.

– Men vi kommer ikke ut av situasjonen før vi har en vaksine på plass og distribuert på en sånn måte at vi oppfatter at vi kan oppføre oss som normalt igjen. Det vil ta tid. Men det er et håp om at vi inn i 2022 kan se konturene av en normal hverdag.

Les også

Norsk økonomi tilbake i vekst

– Alt avhenger av vaksinen

For det er er veien mot en effektiv vaksine som vil bety mest fremover, mener Olsen – mer enn de løpende nøkkeltallene.

– Det vil være mye mer bestemmende for når vi er tilbake til normalen. Alt avhenger av vaksinen.

– De løpende BNP-tallene sier egentlig ikke noe om det vi er interessert i, om når kan vi leve et normalt liv. På veien vil det være smittebølger, og sånn vil det være til vi får knekken på viruset.

Smitteutviklingen er viktigere enn de løpende nøkkeltallene, mener Nordea Markets’ sjeføkonom Kjetil Olsen.

Venter svakere fjerdekvartal

Både Kjersti Haugland i DNB og Kjetil Olsen i Nordea forventer at innhentingen vil sakke farten i årets siste kvartal – de utelukker heller ikke at vi nok en gang kan se en økonomisk nedgang.

– Det kan jo bli et fall. Det kommer an på hvor omfattende smitteverntiltakene blir, og hvor store deler av landet som blir rammet av dem. Men nedgangen blir i så fall ikke i nærheten av det vi så i mars og april, sier Olsen.

Haugland trekker samtidig frem at smitteverntiltakene som nå er satt inn flere steder i landet ikke er like omfattende som sist.

– Det rammer enda mer spesifikt denne gangen de næringene som allerede var hardest rammet, sier Haugland, og trekker blant annet frem reiseliv og kultursektoren.

– Mens industri og anlegg kommer ikke til å oppleve den samme nedturen, heller ikke offentlig sektor, sier hun.

Les også

Kraftig økning i antall arbeidssøkere den siste uken

Økt ledighet

De nye smitteverntiltakene har begynt å vise seg i ledighetstallene fra Nav.

Etter en sammenhengende nedgang i ledighetstallene siden april har det nå snudd.

I forrige uke ble det registrert 194.600 helt eller delvis ledige og arbeidssøkere hos Nav. Det er 6.000 flere enn uken før. Uken før der igjen var økningen på 2.600 personer.

– Den kraftige økningen skyldes i stor grad flere permitteringer som følge av strengere smitteverntiltak blant annet i Oslo, Bergen og Viken. Den siste uken har i snitt én ny person registrert seg som arbeidssøker hos Nav hvert minutt, sa arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding tirsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kjersti Haugland
 3. Kjetil Olsen
 4. Nordea Markets
 5. DNB Markets
 6. BNP
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Økonomien avsluttet coronaåret med overraskende sterk vekst: – Gammel moro

 2. Økonomer tror på rentehopp etter kraftig boligprisvekst

 3. Økonomer om varslet renteheving: – Det er lysere tider i møte

 4. Ny coronasmell for norsk økonomi etter seks måneder med vekst

 5. Renterådet tror vaksinen kan fremskynde rentehopp: – Blir avgjørende