SV vil ha statlig legemiddelselskap

Helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson i SV mener at staten bør etablere et legemiddelselskap for blant annet å sikre produksjonen av penicillin.

Helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson i SV mener at staten bør etablere et legemiddelselskap for blant annet å sikre produksjonen av penicillin.

Gorm Kallestad / NTB
 • NTB
Publisert:

Stortinget skal om kort tid behandle forslaget fra SV om å opprette et statlig legemiddelselskap, som selv skal produsere medisiner, skriver Klassekampen.

Wilkinson mener et statlig legemiddelselskap kan produsere penicillin til Norge og til utlandet. Penicillin er i Norge fremdeles førstevalget ved mange bakterielle infeksjoner. Legemiddelet gir få bivirkninger og mindre antibiotikaresistens enn sterkere typer, men det har blitt vanskeligere å få tak i.

– Det er flere legemidler hvor patentet har gått ut, som selskapene ikke lenger kan tjene milliarder på. Det er for eksempel penicillin, som er grunnlaget for hele helsevesenet vårt, sier Wilkinson til avisen.

Wilkinson mener også et statlig legemiddelselskap kan bidra til å utvikle legemidler og peker på at staten kan ta denne risikoen og i tillegg tjene på det.

Legemiddelindustrien (LMI), som består av 57 selskaper som utvikler, produserer og markedsfører legemidler i Norge, mener det er et godt forslag for å skape en ny næring, flere eksportinntekter og arbeidsplasser, men advarer samtidig om at det kan koste.

– Det er naivt å tro at staten skal bruke skattebetalernes penger på noe som er ganske risikofylt og kompetansekrevende, sier seniorrådgiver Monica Larsen i LMI.

Les også

Godkjenningsprosessen for første coronavaksine i Europa har startet

Les også

Norske investorers Vaccibody-aksjer til værs etter milliardavtale

Her kan du lese mer om

 1. Legemiddelindustrien
 2. Statlig eierskap
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette er hindrene før nordmenn kan få Trumps «corona-cocktail»

 2. Betalt innhold

  Bill Gates om coronavaksine, malariamedisin og konspirasjonsteorier

 3. Omstridt legemiddelselskap må betale gigantsum i opioid-forlik

 4. Annonsørinnhold

 5. Statsbudsjettet: Seks milliarder til coronakamp

 6. Spent på havvind-planene i statsbudsjettet: – Ser stort potensial