Derfor venter IEA-sjefen høyere oljepriser

Ser oljen i 80 dollar innen 2020.

NORGESBESØK: Fatih Birol, som er leder for Det internasjonale energibyrået (IEA), hilser her på statsminister Erna Solberg,

Ole Gunnar Onsøien
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

– Vi tror vi vil se et bratt fall i produksjonen av ukonvensjonell amerikansk olje dersom oljeprisen forblir på 50 dollar eller lavere, sier administrerende direktør Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA).

Birol er i Oslo i forbindelse med Statoils høstkonferanse, som i dag avholdes på Det norske teatret. Her presenterer han blant annet organisasjonens «World Energy Outlook».

Birol viser til at oljeinvesteringene, på bakgrunn av de lave oljeprisene, har falt i 2015. Og IEA venter at dette vil fortsette neste år.

Dette er det første sammenhengende fallet i to påfølgende år på over 30 år.

– Dette vil definitivt påvirke markedene i årene som kommer, sier Birol.

Les også

Tord Lien: – Vi må kutte videre i oljebransjen

Venter produksjonsfall

Ifølge Birol har overskuddet i oljemarkedet først og fremst blitt drevet av skiferoljerevolusjonen og sterk vekst i Irak. Spesielt førstnevnte er prissensitiv, og vil bli påvirket dersom de lave prisene vedvarer.

– I dag er produksjonen av ukonvensjonell olje på over fire millioner fat per dag. Vi tror at vi vil se et fall på rundt tre millioner fat per dag dersom prisene forblir lave, og bare neste år venter vi et fall på 0,5 millioner fat, sier han.

IEA-toppen viser til at også kanadisk, brasiliansk, og etterhvert russisk og afrikansk produksjon rammes.

– På toppen av dette venter vi betydelig lavere vekst i Irak enn på samme tid i fjor, som et resultat av lavere priser og sikkerhetskonteksten i landet.

På bakgrunn av dette venter IEA at markedet gradvis vil balansere seg, og at prisene vil klatre mot 80 dollar per fat rundt 2020.

– Bedre med diversifisering

IEA-sjefen mener at det er mange faktorer som må slå inn dersom prisene ikke skal komme opp og nivåer på 50 dollar blir den nye normalen.

– Det viktigste, selv i en 50-dollar-verden, er at investeringene må være robuste og oljeproduksjonen fra USA, Brasil, Canada og Afrika fortsette å øke. For det andre må situasjonen i Midt-Østen være stabil og produksjonsveksten der vedvare, sier Birol.

Les også

Analyse: Dette vil skje med en oljepris på 50 dollar

Han mener igjen at dette vil øke Midt-Østens totale andel av det globale markedet.

– Om man ser på uroen i Irak, Syria, Libya og Yemen, og mulig spredningseffekt fra dette, er det fra et oljesikkerhetssynspunkt bedre med mer diversifisering. Dette vil også få implikasjoner for overgangen til renere energi.

Tror Afrika kan overraske

IEA ser endringer på forbrukssiden i årene som kommer. Energiforbruket i Europa, USA og Japan er ventet å falle grunnet høyere effektivitet.

– Veksten er selvfølgelig ventet å komme fra fremvoksende markeder. En region jeg vil trekke frem er Sørøst-Asia, sier Birol.

Tallene til energibyrået viser også at forbruket i Afrika vokser kraftig. Her har en stor del av innbyggerne ikke tilgang til energi i dag.

– Men Afrika kan overraske når det kommer til hvilken energi-vei de velger, sier Birol.

IEA ser også India som en viktig driver.

– Vi tror at India snart vil bli det nye globale lokomotivet i den globale energietterspørselsveksten. Vi tror at Indias energiforbruk om to tiår vil være likt som i USA i dag, selv om forbruket per capita vil være mye, mye lavere. Vi ser en endring der Kina gradvis gir plassen som vekstmotor til India.

Les også

– Håndbrekket er satt på for hardt

Les også

Dette bør regjeringen gjøre for oljebransjen

Les også

Analyse: Dette vil skje med en oljepris på 50 dollar

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. IEA: Største energisjokk på over 70 år: – Et svimlende fall

  2. Afrikansk energiboom kan gi muligheter for norske selskaper

  3. Grønt skifte kan ramme olje- og gassinntekter: IEA råder oljeland til å omstille seg

  4. Annonsørinnhold

  5. Russland tjener på Opec-støtte

  6. IEA anslår at oljeetterspørselen vil toppe seg