Dette skjer denne uken: Spenning rundt Olsens renteutsikter

Norges Banks rentebeslutning topper listen over norske økonominyheter denne uken, sammen med rentemøtet i USA. Brexit ruller videre med EU-toppmøte mot slutten av uken, og Forbrukerrådets gruppesøksmål mot DNB starter.

Ukens norske høydepunkt blir trolig renteheving fra Norges Bank på torsdag.
Publisert: Publisert:

Øystein Olsen er ikke alene på rentebanen denne uken – det er også rentemøter i USA, England og Sveits. Her hjemme starter dessuten gruppesøksmålet mot DNB.

Etter at Norges Bank i høst hevet renten for første gang på syv år har andre sentralbanker senket sine forventninger til oppgangen i rentene. Derfor er det spenning knyttet til Olsens syn på videre rentehevinger i torsdagens møte.

Norges Bank vil sannsynligvis heve renten til 1,0 prosent, men tempoet på ytterligere hevinger er mer usikkert, med svakere utsikter internasjonalt og fortsatt solid norsk vekst og inflasjon.

– Svakere kronekurs, høyere oljepriser og sterkere enn ventet inflasjon har overbevist oss om at Norges Bank vil heve renten raskere enn signalisert i desember, skriver DNB Markets i en analyse.

Men banken legger til at lavere renteforventninger utenlands og svakere vekst i eurosonen trekker i motsatt retning.

Samlet sett tror DNB at neste renteheving fremskyndes til september fra desember i den nye rentebanen som presenteres samtidig med rentebeslutningen torsdag klokken 10.

– Vi tror valutamarkedet vil fokusere på Norges Banks syn på kort sikt, dermed vil de solide utsiktene i år trolig resultere i en sterkere krone, mener DNB.

Globalt: Fed-møte og brexit i fokus

Feds rentemøte onsdag er et av høydepunktene internasjonalt. Det ventes at rentene holdes uendret i intervallet 2,25 til 2,50 prosent, men det knyttes stor spenning til signalene om videre renteoppgang og reduksjonen av Feds balanse.

Seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea

– Kommunikasjonen fra Fed har vært en av de viktigste grunnene til oppgangen i aksjemarkedet i år, så investorene er veldig opptatt av signaler rundt hva som skal til for at Fed hever renten igjen, sier Nordea-strateg Sigrid Wilter Slørstad til E24.

Brexit vil også dominere denne uken, etter tre avstemninger forrige uke, der det kun ble flertall for å unngå en såkalt «hard brexit», det vil si å forlate EU uten avtale 29. mars.

Onsdag skal det etter planen stemmes over nok et avtaleutkast, etterfulgt av EU-toppmøte torsdag og fredag, der britene formelt kan søke om utsettelse.

– Det blir en ny kritisk uke for brexit og nå har de dårlig tid, sier Slørstad.

– PMI fra Europa blir viktig

Blant ukens mest spennende nøkkeltall, trekker strategen fram PMI (innkjøpssjefsindekser) fra eurosonen, som kommer fredag.

– Hvis vi skal fortsette å se en oppgang i aksjemarkedene i år, så må vi se en bedring i økonomiske data og inntjeningsutsikter, sier hun.

Les også

Britene sa nei kort til brexit-utsettelse med knapp margin

Industri-PMI for eurosonen, som gir en god indikasjon på produksjonsutsiktene, lå under 50 i februar og pekte dermed mot nedgang i produksjonen, men er ventet å bedre seg marginalt i mars.

– Det blir sentralt å se en stabilisering her og retningen blir veldig viktig, sier Slørstad.

Ellers er det verdt å følge utviklingen i handelssamtalene mellom USA og Kina. Det er også rentemøter i England og Sveits (torsdag), men det ventes ingen endringer i pengepolitikken her.

Les mer: Boeing-trøbbel kompliserer handelssamtalene mellom USA og Kina

Gruppesøksmål mot DNB tirsdag

Tirsdag starter den ti dager lange ankebehandlingen av Forbrukerrådets gruppesøksmål mot DNB i Borgarting lagmannsrett. Totalt krever Forbrukerrådet 431 millioner kroner på vegne av 180.000 forbrukere, eller i snitt 2.500 kroner per person.

Les også

Forbrukerrådet anker historisk gruppesøksmål mot DNB

Forbrukerrådet hevder at DNB solgte og markedsførte fond som aktivt forvaltet, men at fondene lignet mer på passivt forvaltede fond, slik at kundene betalte for noe de i realiteten ikke fikk.

DNB mener derimot at de har skapt betydelige verdier for kundene, men har i ettertid kuttet gebyrene på fondsforvaltningen.

– Fondsforvaltning har utviklet seg mye de siste årene og DNB har vært en pådriver i denne utviklingen. Vi har kuttet priser, effektivisert, tatt i bruk nye digitale salgskanaler, lansert nye produkter og justert forvaltningsstrategien. Dette vil vi fortsette med, sier DNBs pressetalsmann Even Westerveld til E24.

DNB ble frifunnet av tingretten, men ble ikke tilkjent saksomkostninger, fordi saken reiser prinsipielle rettslige spørsmål som ikke tidligere har vært prøvd av domstolene.

Les også

– Vi har ingen avklaringer i boks

Les også

Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli

Les også

Mener solid vekstrapport spikrer rentehopp

Publisert: