Bekymret Danske Bank-sjef: – Vi er på et vippepunkt i norsk økonomi

Fredagens ledighets- og shoppingtall markerer starten på en «ekstremt viktig måned». Trond F. Mellingsæter er mer usikker enn noensinne.

BEKYMRET: Trond F. Mellingsæter, toppsjef i Danske Bank i Norge, vil følge utviklingen i norsk økonomi med argusøyne den neste måneden. Her er han avbildet på Aker Brygge i Oslo.

Tone Iren Sørheim
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Toppsjefen for den norske virksomheten til Danske Bank er klar på at norsk økonomi står på et vippepunkt.

– Jeg er usikker på hvor tøft 2016 og 2017 blir, legger han til.

Norsk økonomi er inne i en smertefull oljebrems, i form av kraftig fallende oljeinvesteringer – det viktigste vekstbidraget i norsk økonomi etter finanskrisen – og en oljepris som er mer enn halvert sammenlignet med i fjor sommer (se faktaboks).

De aller fleste mener fortsatt oljebremsens innvirkning på norsk økonomi vil være kraftig, men at det ikke er «krise». Det er fordi man venter at de såkalte spredningseffektene fra oljen og inn i andre bransjer vil være relativt begrenset.

Les også

Fagforbundene om oljebremsen: – 2016 blir verre enn 2015

Skremmende utvikling

Men etter sommeren har det kommet signaler på at oljebremsen er i ferd med å ramme det aller verst tenkelige, nemlig deg og meg.

Samlet sett falt detaljhandelen med 0,5 prosent i tredje kvartal.

Om lag halvparten av verdiskapningen i norsk økonomi er det Ola og Kari Nordmann som står for, og detaljhandelen er en viktig indikator på hvor hardt vi kniper i lommeboken.

– Kan dette være det første signalet om en trend der konsumentene begynner å levere negative vekstbidrag?

– Ja, det kan det være.

– Om vi får en kombinasjon av utfordringer i industrien og fallende konsum, da får vi en helt annen virkelighet i norsk økonomi, sier Mellingsæter.

Les også

Eksportprisen: Nå skal Norges beste eksportbedrift kåres

Fredag kom nye, viktige signaler på tilstanden i norsk økonomi.

Ferske detaljhandelstall fredag viser 0,9 prosent økning fra september til oktober. Dermed har den norske kjøpelysten hentet seg noe inn, ifølge SSB.

Nav slapp på samme tid oversikt over antall registrerte arbeidsledige. Arbeidsledigheten er 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mens den var på 2,6 prosent i november i fjor.

Steinar Holden, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo

Moment Studio

Viktig måned

Mellingsæter, som er utdannet sosialøkonom og har bakgrunn fra blant annet Norges Bank og Næringsdepartementet, mener den neste måneden vil gi en svært viktig indikasjon på hvordan kjøpelysten i husholdningene vil bli neste år.

– Julehandelen blir ekstremt viktig i år. Måneden frem til jul vil gi et tydelig signal på hvordan konsumet vil utvikle seg neste år, sier han.

– Hva tror du selv om forbrukerne? Vil de holde koken fremover?

– Jeg tror de vil holde koken, men jeg tror på et noe lavere konsum i 2016 enn i 2015. Når det er sagt: Jeg er mye mer usikker i den første uken i advent nå, enn tidligere.

Tveegget kronesverd

Mellingsæter peker også på en valutakurseffekt som har en litt uheldig virkning. Den massive kronesvekkelsen har høyt og lavt blitt hyllet som en viktig støtdemper for økonomien, fordi den har utradert årevis med forverret konkurranseevne relativt til utlandet som følge av høyere lønnsvekst.

På eksportsiden er dette svært gunstig, men en svakere krone gjør at importørene må betale mer for varene som hentes inn til landet.

– Valutakursen har respondert kraftig, og vi er i ferd med å få til den omstillingen det snakkes om. Men det blir kostbart for dem som ønsker å handle en iPhone eller en iPad eller hva det skal være, sier Mellingsæter.

Les også

Renterådet: Spår minusrente i Norge i 2017

Kan bli fall

– Norsk økonomi er nokså robust, selv om ledigheten nå øker og oljeprisen er lavere, sier professor i samfunnsøkonomi Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til E24.

Han mener det er grunn til å anta en relativt svak utvikling i konsumet fremover, og viser til at ledigheten stiger og at folk trolig regner med lav lønnsvekst fremover.

– Det er nok mange som er litt bekymret for utviklingen i norsk økonomi, noe som kan føre til at folk blir mer forsiktige med konsumet. Men jeg tror likevel ikke på noen nedgang i konsumet. Rentenivået er lavt og hvis konsumet svekkes vil renten senkes ytterligere. Det vil motvirke en ytterligere svekkelse av konsumet.

Les også

SSB: Slik hadde det gått i norsk økonomi med svak internasjonal vekst

Les også

26.000 oljejobber borte: – Det vil komme flere kutt

Les også

– Svakeste krone på 40 år

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Dette må du vite før dagens store talldryss

  2. Fersk Nordea-rapport: Kan klare oss med en oljepris på 50 dollar

  3. SSB: Oljebremsen varer ut året

  4. Annonsørinnhold

  5. – Norge er på vei inn i en mild resesjon

  6. –Norsk økonomi hangler videre