Analytikere om italienske banker: Faren er ikke over

Redningspakken på 20 milliarder euro er ikke nok til å løse problemene i Italias banksektor, mener analytikere. En ny vurdering av landets kredittverdighet kan dessuten bety trøbbel.

MER TRØBBEL? Monte dei Paschi har vært operativ siden 1472. Her er bankens hovedkvarterer i Siena i Italia.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

Like før jul kom beskjeden om at den italienske regjeringen stiller totalt 20 milliarder euro – 182 milliarder kroner – til rådighet for Italias banker.

Målet var først og fremst å gjøre noe med den svært prekære situasjonen i Monte dei Paschi di Siena. Banken, som sies å være verdens eldste, feilet i forsøket på å hente inn 45 milliarder kroner i privat kapital innen årsskiftet.

Men trodde du redningspakken var nok til å løse problemene i den italienske banksektoren, må du tro om igjen, mener analytikere som følger sektoren tett.

– De 20 milliarder euroene er ikke tilstrekkelig til å gi en komplett løsning på problemene til italienske banker. De har behov for kapital, må håndtere lån som ikke tilbakebetales og har lav lønnsomhet, sier Wolfango Piccoli, forskningsdirektør hos analysebyrået Teneo Intelligence, i en epost til E24.

– Pengene kan brukes til brannslukking ved noen akutt problematiske situasjoner, som Monte dei Paschi er i nå, legger han til.

– Bare et plaster

Det er ventet at prosessen med å rekapitalisere Monte dei Paschi med statlige midler skal ta mellom tre og fire måneder.

I første omgang må banken levere en ny plan som skal godkjennes av Den europeiske sentralbanken (ESB).

ANALYTIKER: Wolfango Piccoli er forskningssjef ved London-baserte Teneo Intelligence. Hans spesialområder er Italia, Hellas og Tyrkia.

– Å løse Monte dei Paschi-spørsmålet vil uansett kun være et plaster og ikke noen endelig løsning på svakhetene som påvirker italienske banker. Spørsmålet om lån som ikke tilbakebetales, vil ta årevis å løse, sier Piccoli.

– Kort fortalt vil problemene bli håndtert gradvis, og bare når det er helt nødvendig at myndighetene griper inn, sier han.

Heller ikke Fabrizio Bernardi, analytiker hos Fidentiis Equities, mener statens inngripen er nok til å stabilisere banksektoren.

Han beskriver situasjonen til Monte dei Paschi som «OK-ish», men understreker at mye fortsatt er usikkert.

– Vi vet foreløpig ikke hva italienske myndigheter planlegger å gjøre med bankens utlån som ikke tilbakebetales, skriver Bernardi i en epost til E24.

Kan gi søppelstatus

Allerede fredag kan den italienske banksektoren settes på nye prøvelser når byrået DBRS kommer med en ny kredittvurdering av italiensk økonomi.

Kanadiske DBRS beskrives av Financial Times som det viktigste kredittvurderingsbyrået du aldri har hørt om, og er en av fire institusjoner brukt av ESB til å vurdere kredittverdigheten til landene i eurosonen.

Ironisk nok kan den statlige redningspakken ha negativ effekt.

Les også

Spår euroexit for flere land: – Euroen går i oppløsning

– 20 milliarder euro i høyere gjeld kan utløse en nedgradering hos DBRS, noe som utvilsomt vil føre Italia til søppelstatus, mener Bernardi.

DBRS er byrået som i dag har den høyeste vurderingen på Italia, en svak A. Dette gjør at italienske banker kan hente inn relativt billige lån, ettersom staten blir sett på som en garantist.

En nedgradering vil gjøre statens garanti mindre troverdig og dermed gjøre at bankene må betale høyere renter.

Fergus McCormick, sjeføkonom i DRBS, sier byrået er klar over hvilken uheldig effekt en nedgradering vil ha for italienske banker.

– Vår jobb er å vurdere grunnleggende forhold som vi ser dem, og ta en avgjørelse basert på det, sier han til Financial Times.

Les også

Italienske småsparere kan tape opp til 18 milliarder kroner

– Veldig usikkert

Den italienske statsgjelden utgjør rundt 133 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, kun overgått av Hellas i eurosonen.

Dersom statlige penger brukes for å redde Monte dei Paschi, øker denne med 0,4 prosentpoeng, ifølge DBRS. Blir skattepengene brukt for å redde ytterligere seks mindre banker, øker gjeldsandelen med 0,8 prosentpoeng.

– Den stigende gjelden gjør oss ukomfortable, selv om ESB demper virkningene på obligasjonsmarkedene, sier McCormick.

– Nøkkelen her er hvorvidt rekapitaliseringen av Monte dei Paschi bidrar til å øke investorenes tillit og gir markedet en generell forsikring om at nok har blitt gjort. Det er veldig usikkert, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bank

Flere artikler

  1. Financial Times: Italia vurderer ny redningspakke for krisebanker

  2. Italienske småsparere kan tape opp til 18 milliarder kroner

  3. Italias kredittkarakter er nedgradert

  4. Avslo bønn fra verdens eldste bank

  5. Verdens eldste bank bekrefter at kriseplanen feilet