- Det beste som kunne skjedd på dette tidspunkt

Derfor styrker Moskva-børsen seg etter historisk annektering.

PATRIOTISK: I en pizzarestaurant i Simferopol i Krim kunne gjestene følge Vladimir Putins historiske tale direkte fra en fjernsynsskjerm.

Thomas Peter
Publisert:,

Ved å formelt annektere Krim og Sevastopol som russisk territorium har president Vladimir Putin forsterket konflikten med Vesten.

Men talen kunne økt konfliktnivået enda mer og derfor er det tegn til lettelse å spore i finansmarkedene.

Les også

Putin: Krim tilhører Russland

På Moskva-børsen er MICEX-indeksen opp hele 2,38 prosent tirsdag ettermiddag og rubelen klarer seg ganske godt i forhold til utenlandsk valuta.

Aktørene i finansmarkedet har merket seg at Putin klart ga uttrykk for at han ikke hadde amisjoner om andre ukrainske landområdet.

- Han sa klart at øst-ukraina er utenfor rekkevidde, sier leder for markedsoperasjoner Joseph Dayan i BCS Financial Group til Bloomberg.

Han legger til at denne uttalelsen var «det beste som kunne skjedd på dette tidspunkt».

Kansellerer låneopptak

Men selv om Moskva-børsen stiger er det russiske finansmarkedet negativt preget av konflikten med Ukraina og den russiske rubelens fall på nær ti prosent så langt i år.

Av de valutaene som Bloomberg følger er det kun argentisk pesos som har en svakere utvikling så langt i år.

Det russiske finansdepartementet annonserte tirsdag at de kansellerer onsdagens planlagte opptak av et statsobligasjonslån.

Dette er sjette gang så langt i år et låneopptak blir kansellert.

Finansdepartementet begrunnet tiltaket med ufordelaktige «markedsforhold».

Rubelras i år

Samtidig som rubelen har svekket seg har rentene på statsgjeld. Rentene på obligasjoner med forfall i 2027 lå tirsdag på 9,44 prosent. Fredag var renten oppe i 9,71 prosent som er det høyeste nivået siden 2012.

Hvor lenge den russiske staten kan vente før den må ta opp nye lån er uklart.

Finansdepartementet offentliggjorde før nyttår en plan om å ta opp 275 milliarder rubler i nye lån i løpet av 1. kvartal.

Ifølge oversikter E24 har funnet på det russiske finansdepartementets hjemmeside er det ingen store låneforfall i januar eller februar. Derimot var det renteforfall på 17,3 milliarder rubler i januar og nye 52,6 milliarder rubler i februar.

En oversikt på hjemmesiden viser at det i løpet av 2014 forfaller statslån på i alt 323 milliarder rubler, noe som tilsvarer nær 60 milliarder norske kroner.

Tjener på olje og gass

Men høy rente og svak valutakurs er ikke bare negativt for den russiske statskassen.

En stor del av statens inntekter stammer fra Russland eksport av olje og gass som blir betalt i utenlandsk valuta som blir vekslet inn i flere rubler om prisene i dollar og euro er konstante.

Det forteller budsjettinformasjonen som er gjengitt på det russiske finansdepartementets hjemmeside i klartekst.

Av den russiske stats totale inntekter på 13.571 milliarder rubler i 2013 var vel halvparten inntekter fra olje og gass.

Bruker alt

Men til tross for olje- og gassinntektene blir statsbudsjettet gjort opp med underskudd. Hadde det ikke vært for olje- og gassinntektene ville underskuddet på budsjettet vært på 9,4 prosent av Russlands bruttonasjonalprodukt.

Det innebærer at russerne bruker omtrent dobbelt så mye oljepenger i forhold til Norge sett i forhold til størrelsen på landenes økonomier.

Les også:

- Børskurser er viktigere enn diplomati i Russland- Skulle oljeprisen falle betydelig, står Russland der nakenLøsrevet Krim kan bli russisk pengeslukUSA innfører sanksjoner mot RusslandEU innfører sanksjoner mot RusslandDu har lånt 5.000 kroner til Putins Russland