Eksperter om veien videre: – Over 50 prosent sannsynlighet for at de blir værende i EU

Theresa Mays nederlag i Underhuset tirsdag kveld sjokkerte ingen. Men marginen hun tapte med, er problematisk for den sittende regjeringen: – Øker sannsynligheten for at regjeringen må gå av, sier sjeføkonom. 

DEMONSTRASJON: Brexit-motstandere demonstrerte utenfor det britiske parlamentet tirsdag.

Foto: Frank Augstein AP
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Tirsdag kveld stemte 432 parlamentsmedlemmer imot brexit-avtalen til Theresa May. Bare 202 støttet britenes eneste avtale med EU.

– Et ekstremt stort flertall imot, sier sjeføkonom i Sparebank1 Harald Magnus Andreassen til E24.

Han viser til at det på forhånd var nevnt at Mays avtale ville få omkring 80 til 130 færre stemmer enn opposisjonen – ikke hele 230.

– Det skal litt til for at de som har stemt imot avtalen skal stemme imot regjeringen på mistillitsforslaget i morgen. Men det øker sannsynligheten for at regjeringen må gå av, forklarer sjeføkonomen.

Les også: (+) Stengingen av det amerikanske statsapparatet påvirker økonomiske data

Pundet kan være 15 prosent for lavt priset

Han viser til at 118 av 317 konservative parlamentsmedlemmer, partiet May leder, stemte imot brexit-avtalen. Da er det ikke mange til av dem som skal til før dagens regjering ikke har tillit i parlamentet, mener Andreassen.

Sjeføkonom i Sparebank 1 Harald Magnus Andreassen.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Dersom flertallet ikke har tillit til dagens regjering, vil det føre til et nyvalg i britisk politikk.

– Ved et nyvalg tror jeg pundet kommer til å styrke seg, fordi det øker sannsynligheten for at det blir enten en myk brexit, eller at britene blir værende i EU. I det scenarioet kan pundet være 15 prosent for lavt priset i dag, sier han.

Men Andreassen viser til at et mistillitsforslag bare har ført til nyvalg én gang i britisk historie.

– Opposisjonen må stable på plass en regjering i løpet av 10 dager etter et slikt mistillitsforslag, og det klarer ikke Labour å gjøre, forklarer sjeføkonomen.

I stedet mener han at kveldens resultat har ført til en økt sannsynlighet for en ny folkeavstemning, eller at britene skrinlegger planene om å forlate EU – rett og slett fordi det ikke er flertall for noen av de potensielle avtalene, mener han.

– Akkurat nå er det over 50 prosent sannsynlighet for at de blir værende i EU, slår Andreassen fast, og legger til at en brexit-avlysning vil føre til et hopp i pundprisen.

– Tidsfristen må forlenges

Førstelektor i statsvitenskap ved UiO, Øyvind Bratberg.

Foto: PRIVAT

Det overveldende flertallet mot Theresa May sender britene inn i et nytt politisk kaos, hvor «ingen» vet hva det neste steget blir, skal vi tro førstelektor og Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg ved Universitetet til Oslo.

– Kveldens resultat sier kort og godt at Mays forslag var fullstendig dødt. Nå er første stopp mistillitsforslaget, sier han til E24.

Labour-leder Jeremy Corbyn la tirsdag kveld frem et mistillitsforslag mot den nåværende regjeringen, som vil bli diskutert i parlamentets Underhus onsdag.

Bratberg tror at statsministeren vil, akkurat som i midten av desember, overleve avstemningen. Men derfra blir det mer komplisert.

– Etter det er alle mulighetene oppe, inkludert en ny avstemning om brexit. Det er himla vanskelig å si hva som skjer videre. Sannsynligvis vil tidsfristen forlenges forbi 29. mars, og en debatt om en ny folkeavstemning vil bli løftet opp som en reel mulighet. Og for å finne en løsning blir det nødvendig med masse nye samtaler på tvers av de to største partiene, for å finne en plattform som er brukbar for å finne en vei videre, forteller Bratberg.

Han kaller kaoset for en «sjakkmatt-situasjon» hvor ikke en eneste avtale funker for begge partene involvert.

Publisert:

Flere artikler

  1. Eksperter tror brexit-planen vrakes i dag: Dette kan skje videre

  2. May overlevde mistillitsvotering

  3. May gikk på nederlag – pundet bykser opp

  4. – Hun trengte en «game changer». Dette er ganske tamt

  5. Pundet svekkes markant foran kveldens brexit-avstemning