Norges Banks rentemøter

Økonomer tror rentetoppen er nådd: – Norges Bank sitter stille i båten

Brems i verdensøkonomien, handelskrig og tegn til at veksten er på hell her hjemme er noen av grunnene til at Norges Bank er ferdig med å sette opp rentene, tror flere bankøkonomer.

TROR RENTETOPPEN ER NÅDD: Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Norges Bank har gått mot strømmen og satt opp styringsrenten selv om andre lands sentralbanker har kuttet rentene.

Men etter at renten er hevet fire ganger siden september i fjor tror blant annet Handelsbanken, DNB, Eika Gruppen og SEB at toppen er nådd.

Les på E24+

Pianisten Knut spiller på valuta: – En helt annen verden

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror renten blir liggende på dagens nivå de neste to årene. Han tror veksten i økonomien har passert toppen, og viser blant annet til den siste industrimålingen fra SSB som peker mot lavere vekst.

– Det er tydelig at vekstimpulsen fra norsk sokkel begynner å dø ut. Vi ser svakere vekstsignaler for leverandørindustrien og for tradisjonell eksportorientert industri, sier han til E24.

Hov mener arbeidsmarkedet likevel kan holde seg stabilt.

– Vi trenger ikke så sterk vekst som før for å kunne stabilisere arbeidsmarkedet, fordi befolkningsveksten er svakere. Sånn sett er ikke de gode tidene over, men veksten er på vei ned.

Les også

Markedet senker forventningene til renten: Ser økende sjanse for norsk rentekutt

Vekstbrems i verdensøkonomien, britenes skilsmisse fra EU og handelskrigen mellom USA og Kina er fortsatt store usikkerhetsfaktorer internasjonalt, ifølge Hov.

– Gitt at det er slik, og vi ser at veksten her hjemme også er på hell, er det ikke grunn til å tro annet enn at Norges Bank sitter stille i båten.

Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB peker også på usikkerheten internasjonalt og utsikter til en svakere vekst i norsk økonomi.

– Nå har man tross alt fått renten opp på et nivå som er litt nærmere normale nivåer, altså den nye normalen. Nå ser man for seg en gradvis avmatning i norsk økonomi, som data og sentimentindikatorer bekrefter. Det tilsier også at Norges Bank mest sannsynlig kommer til å holde renten på 1,5 prosent, sier hun.

Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB

De to økonomene får følge av DNB Markets.

– Vi begynner å se litt effekter av den svakere utviklingen ute, også her hjemme. Selv om kronen har svekket seg en del og konkurranseevnen er styrket sånn sett er det ikke så lett å trekke veksler på det i en situasjon hvor etterspørselen ute utvikler seg svakt, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal.

Norsk økonomi løftes av oljeinvesteringer som vokser kraftig i år, men neste år vil oljeveksten trolig bremse, ifølge DNB Markets-økonomen, som også peker på dempet vekst i boligprisene og lavere gjeldsvekst hos husholdningene.

– Ut fra dette er det ikke noe grunnlag for å gjøre noe med rentene, sier han.

Les også

Aldri før har renteforskjellen på studielån vært mindre

– For tidlig

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand er uenig.

– Jeg er enig i at Norges Bank tar en lang pause, men jeg synes det er for tidlig å si at rentetoppen er nådd, sier han.

Chen viser til at Norges Bank har holdt muligheten åpen for en renteheving til neste år i sine siste prognoser. Kronen, som i forrige uke nådde det svakeste nivået siden 1980-tallet mot handelspartnernes valutaer, kan bli avgjørende, mener Chen.

Han peker på at en svak krone bidrar til høyere aktivitet i økonomien gjennom eksportrettet industri og turistnæringen, men også at kraftig kronefall kan skape uforutsigbarhet.

– På et eller annet tidspunkt må man nesten tenke tanken om at Norges Bank er nødt til å forsvare kronen.

Storebrand-forvalter Olav Chen.
Les også

Norges Bank går ut mot Finanstilsynets boligforslag

Venter rentekutt neste år

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen er mer bekymret for at boligmarkedet skal svekkes og at nedkjølingen i verdensøkonomien vil ramme norsk økonomi. Han tror Norges Bank kan bli nødt til å senke renten neste år.

– Det som gjør meg veldig betenkt er økende priser på boliglån, økende antall boliger for salg, mer usikre konjunkturer – det er et klart omslag i konjunkturbarometeret i dag, sier Andreassen, som viser til SSBs industrimåling som ble sluppet mandag.

– Nå er det mer et spørsmål om hva som skal til for at Norges Bank kutter renten, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Norges Bank
 3. DNB Markets
 4. Handelsbanken
 5. Eika Gruppen
 6. Rentemøte
 7. Storebrand

Flere artikler

 1. Høy usikkerhet og uenighet før Olsens rentebeslutning: – Blir helt sjokkert om de hever renten

 2. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

 3. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

 4. Renterådet: – Vi er ved et vendepunkt

 5. Renterådet venter nullrente i lang tid: – Optimistene har fått seg et skudd for baugen