Økonomene splittet om hva onsdagens boligtall vil vise

Boligprisløft eller prisfall? Økonomene deler seg i forventningene til meglerbransjens november-rapport.

Boligprisene
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Mens DNB Markets tror den underliggende boligprisutviklingen var positiv i høstmåneden som nå er forbi oss, spår Nordea Markets at høyere boligrente og det nye gjeldsregisteret vil trekke prisene ned.

Eiendom Norge legger frem fasit onsdag klokken 11.

Det er vanlig at boligprisene synker om høsten. I oktober falt prisene 0,8 prosent. Den sesongjusterte utviklingen var imidlertid helt flat, ettersom et slikt prisfall speiler forventningene til måneden.

– Tilsier at det går litt trått

DNB Markets tror november ble sterkere:

– Vi tror på fortsatt moderat prisvekst, 0,2 prosent fra oktober til november, hvilket er på linje med gjennomsnittsveksten så langt i år, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

Nordea Markets er ikke helt med på notene:

– Anekdotisk informasjon indikerer at det går litt trått i boligmarkedet om dagen, så bli ikke overrasket om vi ser et lite sesongjustert fall, kanskje særlig i Oslo, skriver de i sin morgenrapport.

Nordea-ekspertene påpeker at et slikt prisfall ikke gir grunn til å miste nattesøvnen, «selv om overskriftene i media blir store». De viser til gode makrotrender.

Dyrere boliglån og gjeldsbrems

– Det går bra i norsk økonomi, sysselsettingen stiger og folk flest kan vente seg brukbare lønnstillegg neste år, skriver Nordea Markets.

Alt dette er egnet til å trekke opp boligprisene. Men:

– På den andre siden har nå folk fått melding fra banken sin om at lånerenten er skrudd opp. Det er god tilgang av brukte boliger i markedet for tiden. Det trekker prisene isolert ned. Effektene av gjeldsregisteret er mer usikre, men bidrar nok til lavere gjeldsvekst og dermed til noe lavere boligprisvekst.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Økonomi
 3. Boliglån
 4. Eiendom
 5. Boligpriser
 6. Boligprisstatistikk

Flere artikler

 1. Økonomer spår underliggende boligprisvekst i desember

 2. Tror på boligprisfall i november: – Aktiviteten har vært 50 prosent høyere enn i fjor

 3. Sjeføkonom: – Boligfesten er over

 4. Største mai-oppgang for norske boligpriser noensinne

 5. Kraftig boligprisvekst i juni