Kronekursen

Kan gi dyrere mat og klær: Kronen svekkes etter nytt fall i oljeprisen

Den norske kronen svekkes igjen onsdag, etter at oljeprisen igjen har falt til under 30 dollar fatet.

Illustrasjonsbilde.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Kronen har styrket seg noe fra de ualminnelig svake nivåene tidligere i vår, men de siste dagene har den igjen begynt å svekke seg igjen.

Onsdag koster en euro 11,47 kroner. Det er en solid svekkelse fra forrige uke, da euroen var helt nede i 11,07 kroner.

En dollar koster 10,50 kroner, etter å ha vært nede i 10,18 kroner i forrige uke.

Kronesvekkelsen tiltar etter at oljeprisen falt til godt under 30 dollar fatet. Oljeprisen falt i slutten av mars til ned mot 21 dollar fatet, men har siden tatt seg opp da Opec+ har lovet å kutte oljeproduksjonen.

– Det ble en kortsiktig lettelse i markedene etter Opec-avtalen, men man innser nå at dette kuttet trolig handler mest om å unngå fullstendig krise i oljemarkedet, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.

– Vi har i det siste sett kronen handle svakere på fallende oljepris. Svekkelsen av kronen i dag handler nok også om dette, sier han.

Opec+-gruppen har lovet produksjonskutt på 9,7 millioner fat per dag, men bortfallet av etterspørsel i april er ventet på rundt 25 til 30 millioner fat per dag, og globale lagre fylles. Dette bidrar til å svekke oljeprisen.

Les også

IEA venter langt lavere oljeetterspørsel i 2020

Dyrere mat og dyrere Tesla

Skulle kronen holde seg på dagens nivåer eller svekke seg ytterligere, vil det bidra til å øke prisene på varer importert fra utlandet, som klær, matvarer og biler.

En svak krone gjør også bedrifters lån i euro og dollar dyrere å betjene.

– Kronen var oppe i 13 mot euro en veldig kort periode, og vi er ikke der nå. Men blir vi liggende på dagens prisnivåer så får det følger for prisveksten. Vi ser for eksempel at Tesla har satt opp prisene på sine biler i norske kroner, sier Bernhardsen.

– Sammenligner du kursene med nivået for ett år siden så er euroen nå 20 prosent dyrere. Det får følger for prisnivået, sier han.

Kan bli fire prosent inflasjon

– Er dette bekymringsfullt for norsk økonomi?

– Det vil jeg ikke si. Sist vi hadde en stor kronesvekkelse fra 2014 og utover så vridde forbrukerne forbruket over mot tjenester, som er mer basert innenlands. Hvis inflasjonen skulle stige til opp mot fem prosent så tror jeg Norges Bank blir bekymret, men vi er ikke der ennå, sier Bernhardsen.

Han påpeker at Norge i tiden etter oljeprisfallet fra 2014 var oppe i inflasjon på mellom tre og 3,5 prosent.

– Vi skal nok opp mot de nivåene nå også, kanskje til rundt fire prosent, sier han.

– Det som derimot kan bli bekymringsfullt er hvis dette skulle sette i gang en lønns- og prisspiral som ikke er bærekraftig. Det tror vi ikke kommer til å skje, det var i hvert fall ikke erfaringen fra 2015–2016, sier han.

– Helt nytt territorium

Da kronen var på sitt svakeste den 19. mars i år, kostet en euro på ett tidspunkt 13,14 kroner. Dollaren var på det meste verdt 12,11 kroner, ifølge Infront.

Selv om kronen har hentet seg noe inn etter at Norges Bank sa den vurderte å gripe inn og kjøpe kroner for å styrke valutaen, er fortsatt kronen meget svak etter historiske standarder.

Før 2020 hadde en euro aldri vært dyrere enn rundt 10,25 kroner, og dollaren 9,55 kroner, ifølge tall fra Infront.

– Dette er helt nytt territorium. Det har kronen vært på i flere år. Sånn jeg oppfatter markedet er de ikke så opptatt av hvilket nivå kronen er på, men mer retningen. Når oljeprisen faller, så skal kronen svekkes uansett hvilket nivå den lå på fra før, sier Bernhardsen.

– Selv om dette er nye nivåer, er det ikke gitt at kronen skal opp igjen. Da må du ha drahjelp fra fundamentale faktorer. Og det ser i hvert fall ikke ut til at oljeprisen skal mye opp med det første, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Kronekurs
 3. Norsk krone
 4. Dollar
 5. Euro
 6. Klær
 7. Oljepris

Flere artikler

 1. Kronen svekkes bredt med oljekollapsen

 2. Coronanedturen vil ingen ende ta: Ny bunn mot euro

 3. Kronekollaps – dollar har blitt én krone dyrere i dag

 4. Dollar og euro nesten to kroner dyrere enn ved nyttår

 5. Rekordsvak krone løfter verdien: Oljefondet stiger tross kraftig børsfall