Norges Banks rentemøter

Storbank om Norges Banks rentekutt: – Den neste dominobrikken til å falle

Norges Bank føyer seg inn i rekken av sentralbanker som tar krisegrep. HSBC tror virussjokk og oljeprisfall på toppen vil ramme norsk økonomi.

KUTTER RENTEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen satt fredag ned renten fra 1,5 til 1 prosent.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Storbanken HSBC skriver i en rapport at Norges Bank var «den neste dominobrikken til å falle», etter at sentralbankene i både USA, Storbritannia og eurosonen har kommet med tiltak.

Norges Bank kuttet fredag styringsrenten fra 1,5 til 1 prosent etter et ekstraordinært møte, for å hjelpe norsk økonomi etter virusutbruddet.

«Etter å ha hevet renten fire ganger mellom september 2018 og september 2019 har tidevannet snudd mot Norges Bank», skriver HSBC.

Les på E24+

Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt

Virus- og oljesjokk

Storbanken tror virusutbruddet vil få betydelige negative konsekvenser for Norge, og viser til rekken av restriksjoner som regjeringen innførte torsdag, deriblant avlyste arrangementer og stenging av skoler.

«Selv før tiltakene ble kunngjort var det en tydelig effekt på realøkonomien», skriver HSBC i rapporten. Banken peker på Norges Banks ekstraordinære ringerunde til bedriftene, som tydet på en betydelig brems i aktiviteten.

På toppen av virussjokket har oljeprisen falt fra 60 til 35 dollar per fat, etter at Opec-forhandlingene om produksjonsavtale kollapset.

Les også

Krisegrep fra Norges Bank: – Ikke noe vits i å vente

HSBC tror oljeprisfallet vil ramme investeringene i oljenæringen, men peker på at Norge har mer rom for mottiltak enn mange andre land.

Styringsrenten er nå på 1 prosent etter at Norges Bank kuttet fra 1,5 prosent.

Finansdepartementet har samtidig kuttet den såkalte motsykliske kapitalbufferen etter råd fra Norges Bank, som betyr at bankene frigjør kapital til utlån.

«Men vi er enige med Norges Bank om at politikktiltakene ikke kan gjøre mye for å motvirke den betydelige forstyrrelsen», skriver HSBC.

Fredag formiddag la regjeringen frem sin tiltakspakke, som skal hjelpe bedrifter som opplever svikt i inntekter.

Les også

Norges Bank spår kraftig redusert vekst etter dobbelsmell

Sentralbanksjef Øystein Olsen innledet om Norges Banks beslutning om å redusere styringsrenten på en pressekonferanse fredag.

– Risiko for markert tilbakeslag

På en pressekonferanse etter rentekuttet understreket sentralbanksjef Øystein Olsen alvoret i situasjonen.

– Aktiviteten i norsk økonomi vil reduseres betydelig på kort sikt som følge av virusutbruddet. Mange bedrifter allerede negativt påvirket. Det er kommet varsler om permitteringer og arbeidsledigheten ventes å øke, sa Olsen.

Sentralbanksjef sa også at det markerte fallet i oljeprisen bidrar til å svekke de økonomiske utsiktene, og pekte på usikkerhet om varigheten og effektene av virusutbruddet.

– Det er en risiko for et markert tilbakeslag i økonomien. Komiteen følge utviklingen og er forberedt på å sette renten ytterligere ned, sa Olsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Norges Bank
 3. HSBC
 4. Øystein Olsen
 5. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

 1. Norges Bank venter at boligprisene faller med 1,8 prosent i år

 2. Sjeføkonom venter flere rentekutt – utelukker ikke nullrente

 3. Krisegrep fra Norges Bank: – Ikke noe vits i å vente

 4. Norges Bank kutter renten til null for første gang

 5. Holder styringsrenten uendret på 1,50 prosent