Sjeføkonomens beskjed til Olsen etter rentesjokk: Ingen grunn til å følge i USAs fotspor

Det amerikanske rentekuttet kom for å betrygge markedene, tror ekspertene. For Norges Banks del bør argumentene lyde annerledes.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener tiden ikke er inne for norsk rentekutt.

Foto: Cicilie S. Andersen, E24
 • David Bach
Publisert: Publisert:

– Det er ingen grunn til at Norges Bank skulle bruke opp et rentekutt på en økonomi som ikke trenger den støtten nå, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.

Han får spørsmålet etter at USAs sentralbank tirsdag besluttet å kutte renten med et halvt prosentpoeng.

Sentralbanksjef Øystein Olsen svarte på direkten overfor E24 med å kalle kuttet «markant», og mener at det illustrerer Feds handlingsrom.

Les også

Olsen om rentegrep i USA: – Det er et markant kutt

Ingen åpenbare argument for norsk kutt

Men Andreassen ser ingen grunn til at Olsen skal ta lignende grep ved neste rentemøte, som er 19. mars.

– USAs rentekutt virker ganske prematurt, gitt at vi ikke ser omfattende svakheter i økonomien utenom Kina. Og der er det ikke mangel på etterspørsel, men produksjonskapasitet, sier Andreassen.

– Det «dramatiske» er at aksjemarkedet har falt tilbake til et nivå det var i oktober – november, men skal det foranledige et betydelig rentekutt?

Nei, mener sjeføkonomen. Ikke nå.

– Det er ingenting her hjemme som gjør at utsiktene er vesentlig endret i dag. Kanskje er det noe svakhet i deler av reiselivet, som luftfarten, men det er ikke noe en lavere rente vil bedre eller endre på, påpeker han.

– Ser vi økonomien smalet er det er ikke åpenbart noe argument for at renten er for høy. Kronen er rekordsvak, arbeidsledigheten er lav, gjeldsveksten har gått litt ned, men den er ikke så lav at den burde bekymre, sier han.

Også for USAs del var tirsdagens rentekutt unødvendig, mener Andreassen.

– Rentekuttet skjer uker etter at bedriftene i USA har rapportert om rekordstor mangel på arbeidskraft, og hvor aldri før færre bedrifter har klaget over etterspørselen. Et rentekutt nå er ikke hentet fra læreboka de fleste har hatt i skolen.

Les også

USAs sentralbank tar krisegrep i møte med coronaviruset

Spiller liten rolle for Norge

Andreassen får støtte av sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets.

– Jeg tror hovedgrunnen til at Fed nå satte ned rentene før sitt møte må være å berolige markedene og å vise handlekraft overfor den situasjonen man er i. Mens for Norges Bank spiller det jo liten rolle om de gjør noe med rentene nå eller i mars, så det er ikke noen grunn til å gjøre noe ekstraordinært.

Heller ikke 19. mars ser Bruce noen grunn for Øystein Olsen til å følge i Feds fotspor.

– Norges Bank vet at om de setter ned rentene i takt med andre sentralbanker spiller det liten rolle for markedsreaksjonen, så det kommer til å være en vurdering av norske forhold og hvordan viruset kan påvirket norsk økonomi. Jeg tror ikke dette endrer vurderingen av at sentralbanken kommer til å holde seg i ro i mars, og heller kommer til å se an utviklingen, sier Bruce.

Han understreker at det er mye vi ennå ikke vet, og at ting kan se annerledes ut om et par uker.

– Det er klart at hvis dette får stor effekt på økonomien internasjonalt og i Norge, så kan de kutte, og mye kan skje frem til møtet.

– Jeg synes Feds beslutning var overraskende, og er ikke helt sikker på om det er betryggende for markedene. Det oser litt av at sentralbanken er bekymret, og det kan jo i tur bekymre markedene, poengterer Bruce.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. USA
 3. Harald Magnus Andreassen
 4. Øystein Olsen
 5. Sparebank 1 Markets
 6. Norges Bank
 7. Federal Reserve

Flere artikler

 1. Bank of England med krisekutt på 0,5 prosentpoeng

 2. Sjeføkonom: – Markedet priser inn et rentekutt fullt og helt

 3. Oljefondet gjør at Norge står i en særstilling: – Kan gjøre mer enn noen andre

 4. Dette skjer denne uken: – Alarmerende smittetall i flere delstater

 5. Betalt innhold

  Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt