Hongkong-meglere delte ut pølser til demonstranter

Fire tradere grillet 2000 pølser til sultne demokratiforkjempere.

Publisert: Publisert:

De fire, som jobber i det New York-baserte meglerhuset BGC Partners Inc., rigget seg mandag kveld til med en kullgrill på gateplan (se bilder).

Da var titusener av mennesker ute i gatene i metropolen. Demonstrantene krever at myndighetene i Beijing gir dem muligheten til å velge sine egne ledere gjennom demokratiske valg. De blokkerte blant annet finansdistriktet i byen, der BGC holder hus.

Daniel Sheperd, som er meglerhusets derivat-sjef i Asia, sa til Bloomberg at de ønsket å hjelpe demonstrantene, ettersom mange ikke fikk i seg nok mat. Han og tre kolleger brukte derfor 2.600 dollar, omtrent 16.700 kroner, på grillmaten.

Sheperd sa til nyhetsbyrået at de planla å komme tilbake tirsdag kveld - og ta med seg flere kolleger og klienter.

Varsler større oppmøte

Demonstrantene har nemlig ikke gitt seg ennå.

Titusener av mennesker blokkerer fortsatt gater i flere deler av byen, og initiativtakerne varsler enda større oppmøte idet onsdagens feiring av den kinesiske nasjonaldagen nærmer seg.

Demokratibevegelsen, som kaller seg Occupy Central, har også bedt Hongkongs øverste politiske leder, Leung Chun-ying, om å møte demonstrantene ansikt til ansikt tirsdag kveld.

De krever frie valg i Hongkong, noe myndighetene i Beijing har nektet å gå med på. Demonstrantene krever også at Leung må gå av.

- Gå hjem

Leung har tryglet demonstrantene i byen om å avslutte sin protest, ifølge BBC:

- Occupy Centrals grunnleggere har gjentatte ganger sagt at hvis bevegelsen kommer ut av kontroll, vil de be den om å stoppe. Jeg ber dem nå om å oppfylle dette løftet og stoppe kampanjen umiddelbart, sier Leung.

Til tross for oppfordringen begynte folkemengdene å vokse da mørket falt på tirsdag kveld. Ifølge Ed Chin, en av aktivistene i Occupy Central, var det håp om å få rundt 100.000 mennesker ut i gatene i løpet av kvelden og natten.

Onsdagen blir spesielt symboltung fordi Kina da feirer 65-årsdagen for kommunistenes maktovertakelse.

Vil ha frie valg

Demonstrasjonene er de største i Hongkong siden byen ble overlatt til Kina fra Storbritannia i 1997.

Kravet fra demonstrantene er reelt frie valg i byen når en ny leder skal velges i 2017. De sentrale myndighetene i Beijing går ikke med på dette og har i stedet besluttet at det skal oppnevnes en komité som skal godkjenne alle kandidatene til valget.

Demonstrantene avviser dette som et demokrati bare i navnet.

Eksperter mener imidlertid at det er lite som tyder på at regjeringen i Beijing vil gi etter for demonstrantenes krav, og frykten er stor for at situasjonen vil kunne eskalere.

Les også:

- Beijing gir ikke etter for demonstranter i HongkongApp ble lastet ned 100.000 ganger på ett døgn i HongkongBarrikader og stengte butikker i Hongkong

Publisert: