Sentralbanksjef: Faren for grexit nesten borte

Det trengs store strukturelle reformer, men Hellas blir nok stående i eurosonen, mener landets sentralbanksjef.

OPTIMIST: Hellas har en lang, lang liste over ting som må gjøres for å få skikk på økonomien, men sentralbanksjef Georgios Provopoulos har troen. Her fra et møte tidligere i uken.
Publisert: Publisert:

– Faren for en grexit-ulykke er kraftig redusert, sier sentralbanksjef Georgios Provopoulos om risikoen for at den greske krisen skal presse landet ut av eurosamarbeidet.

Grekerne har gjort fremskritt i reformarbeidet, men mye gjenstår, understreker han.

– Vi har en ganske lang liste med gjøremål når det gjelder privatisering, reformer i detalj- og servicemarkedet, bedret skatteinnkreving og så videre, sier han.

«Revisorer» fra långiverne EU, Det internasjonale pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken reiser til Hellas igjen senere i februar for å evaluere fremskrittene. Deres konklusjon blir avgjørende for om grekerne får tilgang til en utbetaling på 2,8 milliarder euro fra kriselånet landet er innvilget.

LES OGSÅ: Fortsatt fall i eurosonens økonomi

Sliter

Selv om faren for en grexit skulle være borte, er ikke situasjonen på bakken i Hellas noe særlig bedre.

Landet er i sitt sjette år med resesjon og sliter med stor arbeidsledighet og sosial uro som har fulgt i kjølvannet av gjeldskrisen og innstrammingene for å få kontroll over den.

Nedskjæringene har gitt omfattende streiker og store demonstrasjoner, flere av dem har endt voldelig. Nå planlegger greske fagorganiserte en ny streik 20. februar.

Bedring?

Men de økonomiske pilene peker ikke i entydig negativ retning lenger, påpeker nyhetsbyrået AFP. Børsen i Aten går bedre, og eksporten har tatt seg opp. Håpet er at veksten skal være tilbake neste år, sier Provopoulos.

Den greske økonomien har krympet med 25 prosent siden 2008, men det har verken ført til grexit eller til demokratiets fall i det kriserammede landet, påpeker Financial Times-kommentatoren Gideon Rachman.

– Dersom den økonomiske bedringen skyter fart, kan Hellas gjøre dommedagsprofetene til skamme ved å komme ut av krisen med både valutaen og demokratiet intakt, skriver han.

LES OGSÅ:

Truer med å lamme Hellas

EU-lederne tilbake i budsjettringen

Fergestreik har isolert greske øyer i en uke

Publisert: