To av tre blå kommuner har eiendomsskatt

Til tross for stor ideologisk motstand, har to av tre blå kommuner eiendomsskatt. Borgerlige ordførere sier de er avhengig av eiendomsskatten for å få hjulene til å gå rundt.

FORTSATT SKATT: Kristiansand er en av de største byene som henter inn mest i eiendomsskatt. Skatte en lovet fjernet, men ingen vil si når det skjer.

Petter Emil Wikøren
  • NTB
Publisert:

– Uten eiendomsskatten hadde vi ikke klart å levere tjenester på et lovlig nivå, sier Høyre-ordfører Anne-Mette Øvrum i Sør-Odal kommune til Klassekampen.

Kommunen er én av 78 Høyre-styrte kommuner i Norge som har eiendomsskatt. En oversikt Klassekampen har laget, viser at 66 prosent av landets Høyre- og Frp-styrte kommuner velger å skattlegge eiendom, til tross for at kommunene selv får bestemme om de ønsker å gjøre det.

Tall fra Statistisk sentralbyrå, som ble lagt fram tirsdag denne uka, viser at stadig flere kommuner velger å ha eiendomsskatt. I år har 341 av landets 428 kommuner denne inntekten. For Sør-Odal utgjør den 22 millioner kroner årlig.

Kristiansand har lenge vært den av de største byene i landet som henter inn mest i eiendomsskatt. Til tross for valgløftet i 2011 om å fjerne den helt, kan ikke ordfører Arvid Grundekjøn si når det vil skje.

– Det er umulig å si når vi kan fjerne skatten helt. Vi finner ingen alternativ kilde til inntekter på kort sikt. Uten eiendomsskatt måtte vi i dagens situasjon ha gjennomført brutale endringer i budsjettet eller akseptert høyere gjeldsbyrde for kommunen, sier han.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kommune skuffet over kutt i eiendomsskatt for monstermastene

  2. Høyre-kandidater avviser å fjerne skatt på bolig

  3. Høyre-kommuner har økt eiendomsskatten med 155 millioner kroner på to år

  4. Annonsørinnhold

  5. Eiendomsskatten doblet siden 2013: – Tallenes tale er trist

  6. Går inn for total eiendomsskatt-nekt om få år