Jensen gjør valgløfte om til utredning

Finansminister Siv Jensen ber Finanstilsynet utrede hvordan egenkapitalkravet blir praktisert.

NY JOBB: Siv Jensen fotografert på hennes gamle arbeidsplass under stortingets åpning i begynnelsen av oktober. Nå er arbeidsplassen hennes statrådens kontor i Finansdepartementet.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

De fire borgerlige partienes mest krystallklare og konkrete valgløfte henger ikke lenger bare i en blå tråd. Nå begraves det inntil videre i en høflig anmodning om utredning.

Før valget var saken enkel. Kravet om 15 prosent egenkapital ved opptak skulle reduseres. Det var ikke noe spørsmål om saken. Kravet skulle reduseres til 10 prosent.

Nå som Siv Jensen har satt seg i finansministerstolen har det hele blitt adskillig vanskeligere.

Allerede i Høyre og Fremskrittspartiets regjeringserklæring var det soleklare valgløftet redusert til et ønske om med fleksibel praktisering.

Nå har Finansdepartementet sendt brev til Finanstilsynet om saken.

Ber om vurdering

Der står det ingenting om at finansministeren ønsker at egenkapitalkravet skal reduseres. Det står heller ingenting om at det er behov for nye regler. Tvert i mot.

- Vi har sendt et brev til tilsynet der vi ber de vurdere om retningslinjene praktiseres på en fleksibel måte slik at det blir tatt hensyn til boligkjøpernes betalingsevne, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding om brevet.

I samme pressemelding blir det understreket at det allerede er bygget inn en viss fleksibilitet i retningslinjene for hvordan kravet til 15 prosent egenkapital skal praktiseres.

Frist til neste år

Finanstilsynet har fått frist til slutten av januar 2014 med å svare på Finansdepartementets brev.

- Jeg synes det er for dårlig. Hvis de mente det de sa før valget, er det jo bare å gjøre det. De kan jo ikke skylde på at dette var noe de måtte forhandle bort. Alle fire partiene var jo enige, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig til E24.

Han har frontet de delene av eiendomsnæringen som ønsker at egenkapitalkravet bør settes ned så fort som mulig.

Schumann sier han har snakket med politikere i de borgerlige partiene som er enige i at dette er blitt en uheldig sak for det nye borgerlige flertallet på Stortinget.

- Et steg i riktig retning

Likevel mener Schumann brevet er et lite steg i riktig retning, selv om han ikke kan skjønne at Finanstilsynet skal få så lang svarfrist.

- Det er jo et tydelig signal som jeg håper at Finanstilsynet merker seg, sier han til E24.

For det er behov for en mer fleksibel praktisering av kravet, mener han.

- Jeg opplever at bankene praktiserer kravet strengt og at de har blitt strengere de siste månedene, sier han.

- Tar politisk styring

Den mest konkrete anmodningen i brevet til Finanstilsynet er at departementet ber tilsynet vurdere om det er tilsynet eller departementet som skal utarbeide retningslinjene for hvordan egenkapitalkravet skal praktiseres.

Det er noe Schumann ønsker velkommen.

- Det finansministeren egentlig gjør med det er å ta politisk styring over egenkapitalkravet. Det er positivt. Så det er egentlig en liten vingeklipping av Finanstilsynet, sier han.

Allerede i regjeringsplattformen til Høyre og Fremskrittspartiet ble det soleklare valgløftet redusert til et «signal» om kravet skal praktiseres «på en fleksibel måte slik at det hensyntar boligkjøpers betalingsevne», noe reglene om egenkapitalkravet allerede åpner for.

«Politisk ytring»

Høyres daværende finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner sa til E24 i begynnelsen av at løftet om reduksjon i egenkapitalkravet ikke er tatt med fordi de ikke vil «overprøve Finanstilsynet i en regjeringserklæring som gjelder for fire år».

Sanner mente at «det er forskjell på en politisk ytring og det for en regjering å overprøve Finanstilsynet som uavhengig faglig myndighet».

Få minutter etter at hun hadde overtatt nøkkelen til finansministeren kontor fra Sigbjørn Johnsen, fulgte Siv Jensen opp:

- Jeg var med i regjeringsforhandlingene og kjenner godt til formuleringene som ble brukt om dette i plattformen og hvilke vurderinger som ligger bak formuleringene, sa Jensen på E24s spørsmål om når hun hadde tenkt å innfri valgløftet.

Gjentok etter valget

Det eneste nye som har skjedd etter valget er at Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen gikk ut i E24 og sa at han ikke så noen grunn til å redusere egenkapitalkravet. Noe senere ga Norges Bank uttrykk for noe av det samme.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities har tidligere sagt til E24 at han tipper Høyre og Fremskrittspartiet har fått råd fra noen om å gå tilbake på løftet om redusert egenkapitalkrav.

- Toskete gjort

Han advarer også mot å redusere egenkapitalkravet fordi det kan true stabiliteten i det finansielle systemet fordi utlånsveksten blir for høy.

Det er den samme begrunnelsen Finanstilsynet og Norges Bank har for sin holdning og som de har gjentatt etter valget i september.

- De borgerlige burde aldri ha gjort dette til en valgkampsak. Det var toskete gjort, sa Andreassen til E24 tirsdag.

Schumann lover at han kommer til å fortsette å presse de borgerlige partiene og den nye regjeringen for å få de til å innfri valgløftet.

Les også

Ville ikke love å holde valgløfteVil ikke hyle og skrike om egenkapitalkravetBolignæringen: - En hån mot alle de ungeSjeføkonom: - Jeg tipper de har fått råd om å trekke seg unnaVil ikke overprøve Finanstilsynet i regjeringserklæringenNorges Bank om egenkapitalkravet: - En veldig viktig buffer for norsk økonomiSlik må Solbergs regjering overkjøre FinanstilsynetAp om Huseiernes kampanje: Aldri sett noe så skamløstSlik vil Huseierne få deg til å stemme blått

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Bolignæringen: - Vi føler osslitt dumme nå

  2. Mer enn hvert fjerde lån bryter egenkapitalkravet

  3. Trenger mer informasjonom egenkapitalkravet

  4. Boligbransjen: - Det skjer ikke noemed egenkapitalkravet nå

  5. Vil stagge svenske bankfilialer i Norge