Olsen: - Årstalen ble overtolket

Sentralbanksjef Øystein Olsen forventet at markedet ville bli overrasket over rentebeslutningen, men mener mange overtolket årstalen hans.

OVERRASKET: Sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket markedet da han onsdag satte ned styringsrenten.
  • E24/Six News
Publisert: Publisert:

Det sier han i et intervju med Dow Jones Newswires fredag.

Onsdag overrasket Olsen markedet med å sette ned styringsrenten med 25 punkter til 1,5 prosent. Kronen reagerte med å falle kraftig. Sentralbanksjefen understreker at kronen er en viktig faktor for Norges Bank når den setter renten.

KOMMENTAR: Industrien kan ikke reddes

- Vi reagerer på faktorer som påvirker inflasjonen, på en bred basis. Vi veier forskjellige aspekter mot hverandre. Kronen er en viktig kanal, som vi har sagt før, sa han, og la til at han skjønner at rentebeslutningen skapte forvirring i markedet.

- Jeg er ydmyk i forhold til at mange - jeg vil ikke si misforstod - men overtolket årstalen. Jeg lovet aldri å ikke senke renten for å påvirke inflasjonen. Vi vil fortsette å reagere på ting som påvirker utviklingen i produksjon, sysselsetting og inflasjon, sier han.

I årstalen sa sentralbanksjefen at det kan ta flere år før inflasjonen kommer opp på 2,5 prosent igjen, noe som ble tolket som en motvilje til å senke renten. Til Dow Jones Newswires sier Olsen at flere økonomer tolket uttalelsen for langt, og at intensjonen var å påpeke at sentralbanken har en utfordring i å nå inflasjonsmålet grunnet situasjonen i Europa.

- Jeg sa at vi ikke vil tvinge frem en raskere takt mot inflasjonsmålet. Jeg har også sagt flere ganger senere at vi har spillerom begge veier i rentesetingen. Vi vil beholde vårt adferdsmønster og reagere på endringer som påvirker inflasjonen. Jeg har aldri sagt noe annet enn dette, avslutter Olsen.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Venter rentehoppfra Olsen i august

  2. Valutastrateg: Dette blir rentemøtets x-faktor

  3. Denne ukens nøkkeltall kan avgjøre Olsens neste rentetrekk

  4. Kutter renten til 1,5 prosent

  5. Markedet kommer til å se noe ikke Olsen ser