– Dette er en fantastisk nyhet for alle som driver med norsk laks

Norges sjømatråd er svært fornøyd med at størsteparten av den norske eksporten til Kina får fortsette.

FORNØYD: Styreleder Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest gleder seg til å kunne eksportere mer fra Norge til Kina. Her med administrerende direktør i selskapet, Alf Helge Aarskog.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Fredag ble det kjent at norske og kinesiske myndigheter har kommet til en enighet om import av norsk laks til verdens nest største økonomi.

Dermed bli ikke all import av norsk laks til Kina stanset, slik landet varslet for en måned siden.

- Dette er en fantastisk nyhet for alle som driver med norsk laks, sier styreleder Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest.

Han legger til at en slik avtale åpner mulighetene til et av verdens raskest voksende laksemarkeder.

- Kina er allerede en av verdens største lakseimportører, og har potensialet til å bli størst. Det er derfor svært positivt at det nå kommer en avtale mellom norske og kinesiske myndigheter, sir Lerøy til E24.

Marine Harvest har lenge eksportert til Kina fra sine anlegg i Skottland og Chile, men Lerøy håper nå at slekspaets norske laks og så vil finne veien inn i det kinesiske markedet.

- Vi har en organisasjon i Kina og har lenge har gleden av å eksportere hit fra enkelte av våre anlegg, men det er først når den norske laksen blir med at det blir virkelig spennende. Norge er blant hoveddriverne i det kinesiske laksemarkedet, sier styrelederen.

Noen er fortsatt stanset

– Vi fikk i likhet med pressen orientering om at norske og kinesiske myndigheter har kommet til en enighet om eksport av norsk laks til Kina. Vi er selvfølgelig veldig glade for dette, men det er fortsatt krevende eksportforhold i Kina, sier kommunikasjonsdirektør Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd til E24.

All lakseeksport fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms til Kina vil imidlertid fortsatt vil være stanset.

FORNØYD: Kommunikasjonsdirektør Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd.

– Som sagt er forholdene i Kina fortsatt krevende på grunn av strenge veterinære krav fra landets myndigheter, men vi er selvfølgelig veldig fornøyd med at ikke all eksport blir stanset, sier Bakkevoll.

Fallende

Norges markedsandel i det kinesiske laksemarkedet er nå under 30 prosent. Dette er en kraftig nedgang fra 2010 da Norge hadde omtrent monopol.

Nå har både Færøyene og Storbritannia større markedsandel enn Norge.

– Vi har tapt store markedsandeler i Kina de siste årene på grunn av de vanskelige kravene, så det kinesiske markedet er ikke lenger like stort for den norske lakseeksporten.

– Når det er sagt er Kina et marked i vekst, som vil bli viktig for bransjen fremover, sier Bakkevoll.

Ikke mørkt

Norges sjømatråd er ikke de eneste som tar dagens avtale som et godt tegn. Administrerende direktør Leif Inge Nordhammer mener det er viktig at døren til Kina fortsatt holdes på gløtt for norsk laks.

– Det er selvfølgelig svært positivt at det ikke blir helt mørkt for norsk laks i Kina, men at det fortsatt er en mulighet for eksport, sier han til E24.

Nordhammer legger til at for Salmar er imidlertid ikke dagens nyhet spesielt oppsiktsvekkende da de har all sin lakseproduksjon i Sør-Trøndelag som fortsatt ikke får levere til Kina.

– For oss utgjør ikke dette noen endring, men jeg synes det er flott at norske politikere jobber for å finne en politisk løsning på problemet, og jobber for norsk lakseeksport, sier han.

Saken fortsetter under bildet

KLAR: Konsernsjef Leif Inge Nordhammer er klar på at døren til Kina må holdes åpen. Her er han (i midten) sammen med tidligere fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, gründer og hovedaksjonær Gustav Witzøe, tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Viktig marked

Kina er en av verdens største importører av laks, og per uke eksporteres 250 til 300 tonn norsk laks til landet.

– For norsk laks er det vanskelig i Kina, men det er et viktig fremtidsmarked for bransjen. De har en økende befolkning og importerer mye, sier Nordhammer.

Han legger til at dette gjør det enda viktigere at politikerne får åpnet dørene til landet for norsk lakseeksport igjen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nye kinesiske restriksjoner på lakseimport

  2. Enighet med Kina om laks

  3. Gir denne kommunen æren for lakseavtalen med Kina

  4. Betalt innhold

    – Usikkert hva som skjer med norsk laks i Kina

  5. Sjømat Norge etter Kina-avtale: – Fortsatt stor usikkerhet