Greske myndigheter: Starter arbeidet om ny Hellas-avtale i dag

Finansmarkedene stiger etter ny utvikling i forhandlingene mellom Hellas og kreditorene.

SKRIVER UTKAST: Finansminister Yanis Varoufakis og statsminister Alexis Tsipras i Athen i Hellas tidligere onsdag.

Alkis Konstantinidis
Publisert:,

Det er fremgang i forhandlingen om en ny avtale mellom Hellas og landets kreditorer, melder flere nyhetsbyråer onsdag ettermiddag.

Ifølge greske myndigheter skal såkalte tekniske team befinne seg i Brussel for å starte arbeidet om et utkast av en ny Hellas-avtale onsdag, skriver nyhetsbyrået Dow Jones.

Noen minutter senere siteres Hellas' statsminister, Alexis Tsipras, på at mange skritt er tatt og at landet nå nærmer seg enighet med kreditorene.

Utkastet som nå skal skrives, skal ikke inneholde flere lønns- eller pensjonskutt for grekerne, skriver Reuters.

EU-kommisjonens visepresident, Vladis Dombrovski, avviser på sin side at en enighet med Hellas vil skje med det første.

- Vi er ikke der ennå, sier han til journalister i Brussel, gjengitt av Bloomberg.

- Vi jobber mot en enighet så fort som mulig.

Uenige kreditorer

Ifølge talspersonen skal det være uenighet mellom kreditorene om hvor langt de skal strekke seg. Det er Det internasjonale pengefondet (IMF) som skal være lengst unna å gi tommel opp.

– Det er fortsatt et problem at det er forskjellige holdninger hos institusjonene. Dersom enighet med IMF ikke var nødvendig, ville avtalen vært i boks nå, sier talspersonen, gjengitt av Reuters.

At arbeidet om et utkast nå starter, antyder imidlertid at det har vært solid fremgang i forhandlingene, i hvert fall med noen av kreditorene.

Hellas' kreditorer består av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og IMF.

– Klart positivt

– Dersom det går mot enighet, vil dette fjerne et usikkerhetsmoment i Europa. Sånn sett er dette klart positivt, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.
– Det vil roe markedene, og gi en oppgang på børsene i Europa. Det kan også, paradoksalt nok, gi en sterkere euro på kort sikt, sier han.
Nordeas sjefanalytiker er imidlertid varsom med å overdrive betydningen av en eventuell ny avtale mellom partene.

Risikoen for smitteffekt til andre euroland ved en eventuell «grexit», er ikke som det var for eksempel da eurokrisen herjet som verst for rundt tre år siden, mener han.
– Det er noe helt annet om Hellas forsvinner ut i dag. Det er bedre økonomi i mange av eurolandene, og det er systemer på plass som gjør at man unngår store problemer i andre land, som for eksempel at rentene (på statsgjeld, journ.anm.) stiger, sier han.

(Saken fortsetter under grafen.)

Slik rykket det til på børsen i Paris da Hellas bekreftet at landet nærmer seg en avtale med kreditorene. Grafen er symptomatisk for utviklingen i Europa etter uttalelsene.

InFront

Børsene kraftig opp

Finansmarkedene stiger kraftig i kjølvannet av nyheten.

Euroen styrkes bredt mot andre store valutaer, og børsene i Europa løftes markert.

** Frankfurt-børsen er opp 1,25 prosent

** Paris-børsen er opp 1,75 prosent

** London-børsen er opp 1,3 prosent

ASE-indeksen på Hellas-børsen steg så mye som 3,9 prosent onsdag ettermiddag, mens rentene på treårige statsobligasjoner falt mer enn ett prosentpoeng til 23 prosent.

Viktig avtale

Hellas har vært avhengig av å måtte reforhandle avtalen med kreditorene.

Det har vært bredt ventet at landet ikke vil greie å betale lånene som forfaller i juni. 5. juni forfaller 300 millioner euro, og Hellas møter flere låneforfall senere den måneden.

Finansminister Yanis Varoufakis uttalte at det var et mirakel at Hellas klarte å betale tilbake deler av lånet for ni dager siden.

Da uttalte finansministeren at landet nærmet seg en avtale.