Meningsmålerne blant valgets tapere

Britene er overrasket over hvor dårlige meningsmålingene var til å forutse valgresultatet. Nå har instituttenes paraplyorganisasjon varslet gransking.

SJOKKERT: Borgermester i London, Boris Johnsen (De konservative), er sjokkert over hvor lite meningsmålingene gjenspeilet oppslutningen i befolkningen om de politiske partiene i forkant av valget.
  • NTB
Publisert: Publisert:

«De britiske velgerne har ikke bare delt ut et kraftig slag til Labour, men også til meningsmålingsinstituttene, som forutså et helt annet resultat», skriver Reuters.

Analysen får støtte fra Londons borgermester Boris Johnson, som er rystet over forskjellen mellom målingene og resultatet, selv om hans konservative parti vant.

– Meningsmålerne må granske seg selv og hverandre for å finne ut hvem som ikke har snakket sant. Det er utrolig at elleve meningsmålinger kvelden før valget skulle være så feil, sa Johnson.

Mens meningsmålingene i mange uker fortalte om dødt løp mellom De konservative og Labour, endte valget med rent flertall for statsminister David Cameron og hans parti.

De konservative fikk 331 av 650 seter i Parlamentet, mens Labour måtte nøye seg med 232. Også stemmeprosenten ble klart høyere for De konservative enn meningsmålingene tilsa.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg

  2. Tar ikke gjenvalg etterkatastrofevalg

  3. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

  4. Britisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit

  5. Boris Johnson avviser ryktene om mytteri