Sjømat Norge etter Kina-avtale: – Fortsatt stor usikkerhet

Kinas testregime gjør at det fortsatt ikke er fritt frem for norsk laks tross avtale om eksport mellom Norge og Kina.

RETT VEI: Administrerende direktør i Sjømat Norge, Trond Davidsen mener dagens avtale mellom Norge og Kina er et steg i riktig retning.
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Andreas Wolden Fredriksen
 • Line Midtsjø
Publisert: Publisert:

– Det man har lykkes med, er å få en forståelse med Kina om at det ikke nødvendigvis er all import fra et fylke skal rammes, men den enkelte lokalitet som eventuelt har smitte, sier assisterende direktør Trond Davidsen i arbeidsgiverorganisasjonen Sjømat Norge (tidligere Fiskeri- og havbruksnæringens landsforbund (FHL)).

Fra lørdag av kunne nemlig all eksport av norsk laks til verdens nest største økonomi blitt stanset. Men i siste liten klarte norske og kinesiske myndigheter å komme frem til et kompromiss alle kunne leve med.

I praksis sier den nye avtalen at Mattilsynet ikke vil utstede en attest hvis det kommer fra et anlegg hvor det er klinisk påvist smitte.

En sånn modell gjør at andre anlegg i samme fylke, som er smittefri, fortsatt kan eksportere til Kina. Inntil videre vil fortsatt eksportforbudet for laks fra slakterier i Sør-Trøndelag, Nordland og Troms gjelde.

Les også

– Dette er en fantastisk nyhet for alle som driver med norsk laks

– Det vil fortsatt bli gjort tester på kinesisk side. Hvordan det vil bli gjennomført, og om det eventuelt kan komme en innstramning der, kan ikke jeg bekrefte, sier Davidsen.

Spent forhold

Helt siden 2010 har markedsadgangen til det kinesiske markedet vært svært ustabil. Det var samme år den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris.

Davidsen sier at selv om man har kommet et godt stykke videre med denne avtalen, må man regne med at det fortsatt vil være en viss usikkerhet knyttet til lakseeksport til Kina.

FORNØYD: Direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

– Det vil dukke opp nye utfordringer, men dette er absolutt et skritt i riktig retning. Vi har fått en dialog med kinesiske myndigheter, som vi ikke har lykkes med tidligere

Norge har i dag under 30 prosent av det kinesiske laksemarkedet. Dette er mye mindre enn i 2010 da Norge hadde omtrent monopol på lakseimport til Kina.

Strengt regime

– Vi har i denne nye avtalen kommet frem til en enighet for et sertifiseringssystem angående sykdommene ILA og pankreas-sykdom. Det er en bedring av situasjonen. Vi har ikke fått noen nye signaler fra myndighetene om andre endringer i testregimet, sier direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet til E24.

Diskusjonene om ILA har foregått over lengre tid fordi Kina mener at Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel som er laget av Verdens Dyrehelseorganisasjon (OIE).

– Vi må være klar over at Kina allerede i dag har et betydelig testregime og at det kan skape ytterligere problemer for eksporten av norsk laks, sier Landsverk til E24.

ILA-viruset er ikke farlig for mennesker.

Les også

Skuffende fra Fredriksens laksekjempe

Les også

– Dette er en fantastisk nyhet for alle som driver med norsk laks

Les også

Enighet med Kina om laks

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kina frykter smitte fra norsk laks

 2. Norske frihandelssamtaler med Kina: – Det går fremover

 3. Betalt innhold

  Håper på Kina-vekst for norsk sjømat

 4. Betalt innhold

  Sjømatorganisasjon om forbudet: – Ingen tvil om at det handler om norske arbeidsplasser

 5. Nye kinesiske restriksjoner på lakseimport