TV2: - Giske forlangte Telenor-styreplass for bestevenn

Forlangte plass for Tore O. Sandvik, nominasjonskomiteen nektet da de betvilte Sandviks kompetanse. - Ikke sant, sier Giske.

OMSORG FOR VENNEN: Trond Giske satte mye inn på å ordne styreverv for sin AP-kamerat.
Publisert:

TV 2 melder i sin nyhetssending mandag kveld at Trond Giske skal ha forlangt plass i Telenors styre på vegne av Tore O. Sandvik, en av hans beste venner.

Nominasjonskomiteen i Telenor skal imidlertid ha nektet på å gå med på dette. Komiteens vurdering var at Sandvik ikke hadde tilstrekkelig kompetanse til å sitte i Telenors styre.

Sandvik er fylkesordfører i Sør-Trøndelag, og representerer Arbeiderpartiet.

TV 2 siterer det de betegner som «svært sentrale kilder» som opplyser at Giske la press på nominasjonskomiteen for å gi Sandvik styreplass.

Ordnet vennen jobbintervju

Det var i april i fjor at komiteen hadde ferdigstilt sitt arbeid for å finne tre nye styremedlemmer. Komiteen leverte sin innstilling til største eier, som er staten, representert ved næringsminister Trond Giske.

GISKE-VENN: Tore O. Sandvik.

Da kom det som TV 2 betegner som et krav fra Giske om at Sandvik skulle ha styreplass.

TV-kanalen skriver at de har fått opplyst fra «flere kilder nært på prosessen» at komiteen dermed kalte Sandvik inn til intervju. Det skal ha vært i dette intervjuet at Sandvik hadde blitt funnet for lett til et styreverv av denne tyngden.

Samtidig mente komiteen at forholdet mellom Sandvik og Giske var for nært. Derfor nektet de å endre sin innstilling.

Giske måtte dermed gi seg, men ikke uten nye sverdslag. Nå var det nemlig tidligere Arbeiderparti-statsråd Hallvard Bakke som skulle inn i styret.

Bakke er også kjent som en venn av Giske. Ifølge TV2 skal nominasjonskomiteen ha gått motvillig med på å ta Bakke inn i styret.

Samtidig kom Giske med et nytt krav, menlig at Sandvik skulle få plass i Telenors bedriftsforsamling. Dette følte komiteen, ifølge TV 2, seg presset til å gå med på, og Sandvik sitter i dag i bedriftsforsamlingen.

Nekter å ha gjort det

På nyhetssendingen mandag kveld reagerer Giske kraftig på antydningene om at han skal ha krevd styreplass for Sandvik.

- Dette er usant, jeg nekter på at jeg har krevd styreplass for Sandvik, sier Giske til TV 2.

Likevel mener han at dersom han hadde ønsket det, så hadde Sandvik sittet i styret i Telenor i dag.

- Hadde vi hatt det som krav, så hadde det vel antakelig blitt sånn i og med at Næringsdepartementet forvalter 54 prosent av eierskapet i Telenor, fortsetter Giske.

Giske anklager TV 2 for å komme med det han mener er «ukjente kilder med usanne påstander».

- Her bruker du anonyme kilder. Er dette dokumenterbart så får TV 2 eller kildene dokumentere det. Vi kan selvsagt dokumentere det motsatte, sier Giske.

Flere habilitetsproblemer

Denne saken kommer nå opp kort tid etter at Giske måtte erklære seg inhabil i saken hvor en annen av hans nære Arbeiderparti-venner, Rune Olsø, ble ansatt som leder for statlige Entra, mot styreleders vilje.

Dette endte med at Bård Vegar Solhjell ble utnevnt til settestatsråd, skiftet ut flere styremedlemmer som i sin tur bidro til at Olsø trakk seg som Entra-sjef, etter bare noen få uker som leder.

Tidligere leder for nominasjonskomiteen i Telenor, Jan Erik Korssjøen, ønsker ikke å kommentere påstandene i TV2s reportasje

- Jeg kommenterer ikke valgkomiteens arbeid, skriver Korssjøen i en tekstmeldnig til E24.

Korssjøen trakk seg fra vervet i mai, og forklarte sin avgang med Trond Giskes håndtrering av striden med styreleder Harald Norvik

Publisert:
Gå til e24.no