Økonomisk blåmandag når nobelfesten er over

Om tre dager skal EU-toppene forhandle om en felles bankunion.

HVERDAGEN VENTER: På EU-toppene når Nobel-festen er over. Her vinker de tre EU-presidentene Martin Schulz (f.v.), José Manuel Barroso og Herman Van Rompuy til fakkeltoget på Karl Johan fra balkongen på Grand Hotel i Oslo mandag kveld.

Vegard Grøtt
  • E24
  • NTB
Publisert:

Bare tre dager etter at EU-toppene feiret nobelprisen i Oslo mandag, setter de samme politikerne hverandre i stevne i Brussel for å forsøke å komme et steg nærmere det kommisjonspresident José Manuel Barroso kaller «en mer integrert monetær union».

Ett slikt steg er den vanskelige etableringen av en bankunion, et tema som står øverst på agendaen torsdag og fredag.

Tysklands forbundskansler Angela Merkelframholder tildelingen av Nobels fredspris til EU som en stor inspirasjon når man nå skal fortsette arbeidet med å komme seg ut av den verste økonomiske krisen i unionens historie.

Hun hadde mandag, sammen med de andre stats- og regjeringssjefene fra EU, en kort arbeidslunsj med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hvor nettopp eurokrisen var tema.

– Vi har forandret verden. Vi har tatt Europa fra krigstid til fredstid. Kanskje var det EU-presidenten som sa det best med det greske ordspråket «Krig er når fedrene begraver sine sønner. Fred er når det er sønnene som begraver sine fedre», sa Merkel.

Hyllet Merkel og Hollande

Under seremonien i Oslo rådhus, som først og fremst vil bli husket for sterke og gode taler, framhevet leder Thorbjørn Jagland i Nobelkomiteen det symbolske ved at både Tyskland og Frankrike var representert med statsminister og president. Det var enigheten om kull- og stålsamarbeidet som ble etablert mellom de to landene for 60 år siden som var starten på fredsprosjektet som har forhindret krig blant medlemslandene siden.

Frankrikes president François Hollande hevdet imidlertid etter tildelingen mandag at eurokrisen er et tilbakelagt stadium og at «tiltakene fra EU har løst problemene».

– Eurokrisen er, som jeg har sagt tidligere, bak oss. Vi har gitt Hellas midlene landet ventet på. I Spania har vi hjulpet med å holde bankene flytende. Og jeg er sikker på at Italia, selv om det er politisk usikkerhet der nå, vil ta tak i problemene, sa Hollande i en kommentar til journalister etter fredsprisutdelingen i Oslo mandag.

Det mange opplevde som høydepunktet var da de to måtte reise seg fra stolene sine under seremonien for å ta imot applausen fra publikum mens de holdt hverandre i hendene.

Feiret fredsprosjektet

EUs ledere hyllet det europeiske samarbeidet som selve avslutningen av kontinentets blodige krigshistorie. EU-president Herman Van Rompuy, EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og EU-parlamentets president Martin Schulz mottok Nobels fredspris for 2012 på vegne av EU.

– Her i Oslo vil jeg gi en hyllest til alle de europeerne som drømte om et kontinent forsonet med seg selv, og alle dem som hver eneste dag gjør denne drømmen til virkelighet. Denne prisen tilhører dem, sa Van Rompuy fra talerstolen.

Men heller ikke under talene i rådhuset kom man seg unna dagens akutte økonomiske og sosiale krise, som har skapt nye, skarpe konflikter i Europa. Leder Thorbjørn Jagland i Nobelkomiteen dvelte ved behovet for «mer EU» og europeisk samhold i sitt foredrag.

– I lys av finanskrisen som rammer så mange uskyldige mennesker, ser vi at det politiske rammeverk som EU forankres i, er viktigere enn noensinne. Vi må stå sammen. Vi har et kollektivt ansvar, sa han.

Nobelfesten ble avsluttet på Grand Hotel, der gjestene fortsatte feiringen med gallamiddag. Utenfor sang anslagsvis flere tusen deltakere i det tradisjonsrike fakkeltoget Europa-hymnen til prismottakernes hyllest. (©NTB)

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hyllest av Merkel og Hollande

  2. Holder minitoppmøteom eurokrisen

  3. Nobelsikkerhet til 17 millioner kroner

  4. Annonsørinnhold

  5. EU sender ledertroika til nobelseremonien

  6. Mandag kommer EU-lederne til Oslo