Kraftig rentenedgang for Italia

Flere er villige til å låne det gjeldstyngede landet penger, og renten stuper.

Italias statsminister Mario Monti.
  • Øistein Svelle
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Onsdag og torsdag denne uken skal italienske myndigheter hente inn så mye som 20 milliarder euro, eller rundt 155 milliarder kroner gjennom nye gjeldsauksjoner.

Onsdagens gjeldsauksjon ble en suksess det kriserammede landet.

Halvert rente

Renten på statsgjeld med seks måneders løpetid er halvert i forhold til forrige gang den italienske staten tok opp tilsvarende lån.

Renten på det nye lånet 3,25 prosent. Det forrige lånet med seks måneders løpetid ble tatt opp i november med en rente på 6,5 prosent, hvilket var den høyeste renten for slike lån siden Italia gikk inn i eurosamarbeidet.

På forhånd ventet analytikerne i Unicredit at renten skulle havne på 3,6 prosent.

De toårige statsobligasjonene fikk en rente på 4,853 prosent, en solid nedgang fra 7,814 prosent i november.

Økende etterspørsel

Det ble tilbudt 3,875 milliarder euro i toårige lån, noe som er mer enn 2,2 ganger så mye som det italienske finansdepartementet hadde indikert på forhånd.

Da italienerne i november solgte toårige statsobligasjoner var etterspørselen 1,6 ganger det indikerte volumet.

For seksmånederspapirene ble Italia tilbudt 1,7 ganger det indikerte volumet, en økning fra 1,5 i november. Totalt lånte den italienske staten 9 milliarder euro gjennom seksmånederslånet.

Synkende tiårsrenter

Gjennom tirsdagen krøp gjelden på tiårige italienske statsobligasjoner oppover og passerte såvidt syvprosentmerket, et nivå de fleste eksperter mener landet ikke kan leve med over tid.

Rundt klokken ni onsdag morgen sank imidlertid markedsrenten brått og stabiliserte seg før klokken 11 rundt 6,8 prosent.

Etter at tallene ble kjent sank den tiårige renten i annenhåndsmarkedet videre ned mot 6,7 prosent.

SE E24-KARTET OVER EUROPAS STATSGJELD

- Positivt

Kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities sier til E24 at det det har vært en betydelig rentenedang på kortsiktige italienske statslån etter at den europeiske sentralbanken tilførte banksystemet rundt 500 milliarder euro i billge lån med tre års løpetid.

- Men resultatet av auksjonen var på den positive siden av det som var ventet, sier Ringholm.

- Det betyr at markedet akkurat nå ikke vurderer risikoen for mislighold som særlig stor på kort sikt, legger han til.

De fleste europeiske børser utviklet seg svakt positivt etter at resultatene av Italias låneopptak ble kjent noe etter klokken 11.00 onsdag.

Kjempeinnskudd

Onsdag morgen meldte Financial Times om at europeiske banker hadde rekordhøye 412 milliarder euro på innskuddskonti hos den europeiske sentralbanken.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities.

Den store ekstralikviditeten ble forklart med at mange banker hadde benyttet sjansen til å laste opp med billige penger da den europeiske sentralbanken før jul lånte ut i overkant av 500 milliarder euro til bare én prosent rente.

- Mange håper at en del av pengene skal bli benyttet til å kjøpe italienske og spanske statsobligasjoner. En bank har da mulighet til å låne penger til 1 prosent hos ECB og siden plassere i italienske statsobligasjoner til for tiden 6-7 prosents rente, sier Johan Javeus i SEB til Six News.

Dermed det være disse pengene som kommer de gjeldstyngede europeiske landene til gode i form av større etterspørsel etter gjelden deres - og dermed lavere rente.

Fra februar til april skal Italia selge statsobligasjoner for 140 milliarder euro og Spania for 50 milliarder euro.

LES OGSÅ: 523 banker hentet 518 milliarder euro

- Volum viktigst

I forkant av tallene sa Ringholm i First Securities at han var mer spent på etterspørselen etter italiensk statsgjeld enn selve rentenivået.

Italia skal også ta opp nye lån torsdag. Da skal det tas opp lån med lengre løpetid, noe som kan være vanskeligere å få enn de relativt kortsiktige lånene som ble tatt opp onsdag.

- Blir det den store bøygen?

- Jeg mener den store bøygen kommmer i perioden februar til april som er den perioden Italia må gjennomføre de største refinansieringene neste år, sier Ringholm.

Italia og andre land med gjeld har en lånportefølje med en blanding av kortsiktige og langsiktige lån. Det innebærer at landene må ta opp nye lån for å betale lånene som forfaller til betaling, med mindre de klarer å ha så store overskudd på budsjettene at de klarer å redusere det totale gjeldsnivået.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Volumet er viktigst

  2. Laveste Italia-rente på 17 måneder

  3. Sliter med å låne penger

  4. Venter oppgang før italiensk gjeldsauksjon

  5. Ny skjebnedag for Mario Monti