NY IMF-SJEF: Ber Hellas samle seg om spareplanen

– Jeg ber Hellas samle seg om den økonomiske spareplanen, uttalte Christine Lagarde, bare minutter etter at hun var utnevnt som IMFs nye sjef.

OPPFORDRER TIL FELLES INNSATS: Frankrikes finansminister og IMFs kommende toppsjef, Christine Lagarde, trygler greske myndigheter om å bli enige om spareplanene. Foto:LIU JINAFP
Publisert:

Tirsdag kveld ble det klart at Lagarde vant kampen om den prestisjetunge jobben som sjef for IMF. Hun starter jobben 5. juli, men allerede tirsdag kom hun med sin første uttalelse.

– Hvis jeg har én beskjed denne kvelden, er det at opposisjonen i Hellas velger å støtte partiet som sitter ved makten. Jeg oppfordrer til nasjonal enighet om spareplanen, sa Lagarde i et intervju med den franske fjernsynsstasjonen TF1.

Hellas sto stille tirsdag i demonstrasjoner og protestmarkeringer mot den sittende regjeringens forslag til nye sparepakker. Hellas sliter med en statsgjeld på 340 milliarder euro og er avhengig av mer krisehjelp fra EU og IMF straks for å kunne gjøre opp for seg.

Nasjonalforsamlingen skal i to avstemninger onsdag og torsdag stemme over det omfattende nedskjæringsprogrammet, men motstanden er stor.

Beæret

Lagarde sier at hun er «beæret og henrykt» over tilliten etter at utnevnelsen ble klar to dager tidligere enn forventet.

Men den nye IMF-sjefen kan være sikker på at hun får kjørt seg. Utfordringene står i kø i en verden preget av finanskrise.

– Lagarde er eksepsjonelt talentfull og har dessuten bred erfaring. Hun vil være en uvurderlig leder for IMF på et svært kritisk tidspunkt for den globale økonomien, uttalte USAs finansminister Timothy Geithner i en kommentar.

– Styret var enige om å velge Lagarde, het det i uttalelsen fra IMF.

Klar favoritt

Lagarde har hele tiden vært en klar favoritt. Hovedutfordreren til jobben var Agustin Carstens, sentralbanksjef i Mexico. Carstens var raskt ute med å gratulere.

– Lagarde vil være en svært kompetent leder for IMF, sa han.

Lagarde blir første kvinne i toppjobben, og hun overtar etter den overgrepsanklagede Dominique Strauss-Kahn.

– Det at en kvinne inntar denne posisjonen er en seier for Frankrike, var den umiddelbare kommentarer fra den franske presidenten Nicolas Sarkozys kontor.

Populær

Christine Lagarde har vært så populær som Frankrikes finansminister at hun nærmest er blitt behandlet som en rockestjerne, slo IMFs tidligere sjeføkonom Kenneth Rogoff nylig fast overfor New York Times.

Med sitt lynende skarpe intellekt, sin eleganse og veltalenhet har Lagarde alltid vakt oppmerksomhet. Hun har gjennom hele sitt yrkesliv være med på å skape historie. Hun ble den første kvinnelige finansminister i et G8-land, og hun har også vært den finansministeren som har sittet lengst i Frankrike. Hun har innehatt stillingen siden 2007.

Beste finansminister

I 2008 rangerte Forbes Magazine henne på 14. plass over verdens mektigste kvinner. Året etter kåret Financial Times henne som den beste finansministeren i eurosonen.

Lagarde, som snakker flytende engelsk, ble fort en ledende skikkelse i Europa da finanskrisen rammet i 2008. Hun har høstet mye ros for sin håndtering av finanskrisen, men hun har også kritikere som mener hun er alt for sta, arrogant og lite lydhør.

Lagarde er også anklaget for å ha misbrukt sin makt til å godkjenne en utbetaling på 285 millioner euro til den profilerte Bernard Tapie, en forretningsvenn av president Sarkozy.

Selv virker hun uanfektet – og har avvist beskyldningene som ren bakvaskelse og sier hun tar en eventuell gransking med stor ro. (©NTB)

Publisert:
Gå til e24.no