Svensk arbeidsledighet stiger

Svensk arbeidsledighet gjør et nytt hopp i april.

HÅPLØSHET: Urolighetene i byelen Husby ved Stocklholm i pinsehelgen blir delvis forklart med håpløshet og manglende muligheter for å få arbeid blant bydelens unge.

FREDRIK SANDBERG
Publisert:,

Stadig flere svensker er uten arbeid.

Den sesongjusterte arbeidsledigheten i april var på 8,4 prosent. melder Statistiska Centralbyrån tirsdag formiddag.

Det var på forhånd ventet at sesongjustert ledigheten skulle falle til 8,3 prosent etter at ledighetsraten hoppet til 8,4 prosent i mars.

Ledigheten ligger høyere en Riksbankens anslag som er at ledigheten vil øke til 8,2 prosent i løpet av inneværende år og ned til 8 prosent neste år.

- Sesongjusterte data viser en fortsatt svakt økende trend for såvel arbeidsstyrken som for antallet sysselsatte og arbeidsledige, skriver Statistiska Centralbyrån i pressemeldingen.

Uten sesongjustering var ledigheten på 8,7 prosent hvilket er en økning på 0,7 prosentpoeng siden april 2012.

Blant de unge er imidlertid situasjonen verre. Av samtlige ungdommer mellom 15 og 24 år er 14,6 prosent arbeidsledige, skriver Statistiska Centralbyrån.

Det innebærer at det i denne aldersgruppen nå er 178.000 som står uten jobb. Det er en økning på 26.000 i løpet av de siste 12 månedene.

Ledigheten blant unge øker mer enn i resten av befolkningen.

Rentekutt i juli?

Den svenske Riksbanken har sitt neste rentemøte i juli.

De første analytikerkommentarene etter at dagetns arbeidsledighetstall ble offentliggjort tilsier at presset mot Riksbanken for å senkte styringsrenten nå har økt.

På sitt siste rentemøte i april holdt Riksbanken sin styringsrente uendret på 1,0 prosent.

Det er imidlertid et mindretall i Riksbankens styre som allerede i april mente tiden var inne for å kutte den svenske styringsrenten. Et medlem mente den burde kuttes til 0,75 prosent, mens et annet medlem mente den burde kuttes til 0,5 prosent.

Styringsrenten ble kuttet til 1,0 prosent i desember i fjor, men uten at det har ført til noen nedgang i arbeidsledigheten.

Les også

Kun 9 prosent av svenskene vil ha euroTransportstreik i SverigeSveriges visesentralbanksjef går etter «manglende støtte»Sverige lar renten forbli uforandret